Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániában szeptemberig már nem nyitnak ki az iskolák, Magyarországon jöhet az érettségi – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csúcspontjára érkezhet a hivatalos fertőződések növekedése a jövő hét elejére Magyarországon. Legalábbis erre számít a magyar kormány, amely még most, szűk egy héttel a kezdés előtt is fenntartja, a május 3-ára prognosztizált „tetőzési időpont” után, május 4-től megtartják az érettségi vizsgákat a középiskolai végzősök számára.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára úgy fogalmazott, „számos nemzetközi példa” alapján döntöttek úgy, mindezt biztonságosan, a távolságtartás betartásával, kézfertőtlenítő és szeparált kollégiumok rendelkezésre bocsátásával, sikeresne lebonyolíthatják majd.

Az ellenzék a parlament mai ülésén már nem volt ebben ennyire bizonyos. Ander Balázs jobbikos képviselő például arra hívta fel a figyelmet – jogosan – hoyg egy járvány tetőzése nem jelenti a járvány végét is, addig pedig a tömeges fertőzés kockázata mindenképpen igen nagy.

Ezt pedig a számok is igazolják: Magyarországon az Operatív Törzs adatai szerint eddig 2583 fő igazoltan koronavírussal fertőzött, közülük immár 498-an gyógyultnak minősülnek, a halálos áldozatok száma 280, 9829 embert köteleztek hatósági házi karanténra, és eddig 65.625 vírustesztet végeztek el.

Mint nálunk, térségünk országaiban is a tetőzés felé tart az első Covid-19 hullám, egyes esetekben pedig már el is érte a járvány ezt a fontos, köztes pozíciót. A 20 nappal ezelőtti, enyhén felfelé lendülő fertőzésszám-növekedés Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is stagnál, míg Bulgária, amelyről már úgy tűnt, esetszámban tetőzött, kicsit meglódult:

millió lakosra jutó esetszámok Közép-Kelet-Európában 2020 március 3 és április 27-között (logaritmikus skálán). Ábra: Mark Handley, UCL

Budapesten ma, a korábbi rendeletnek megfelelően életbe lépett a boltokban és tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkviselés.

Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.

Orbán Viktor ma az Országgyűlésben adott válaszokat az ellenzék – főleg járvánnyal, védekezéssel és gazdasági válsággal kapcsolatos kérdéseire, de ellene is tüntettek a Karmelita udvar alatti Clark Ádám téren, a Momentum szervezésében. Az autós demonstrálókat végül a rendőrség kiállította, és igazoltatta – erről itt írtunk bővebben.

Miközben Magyarországon – a tanárok számos tiltakozása ellenére – szinte biztosan kezdődnek majd az érettségik, addig Romániában idén már nem nyitnak ki az általános- és középiskolák.

A Transindex szerint Klaus Iohannis államfő azt mondta, a kormány úgy döntött, hogy június 12-én véget ér a tanév, a diákokat azzal az átlaggal fogják lezárni, amivel jelenleg rendelkeznek, de „kivételes eseteben” lehetősége lesz a tanároknak szintfelmérőt végezni. Johannis arról is beszélt, hogy amennyiben megnyitnák az iskolákat, nagy lenne annak a kockázata, hogy a diákok között elterjed a fertőzés, és új lendületet kap a járvány, ugyanakkor számos európai ország döntött még amellett, hogy lezárják ezt a tanévet.

Az egyetlen kivétel Iohannis szerint ott is az érettségi vizsgákra való felkészülés lenne, ez azonban keleti szomszédunknál csak június elején válik aktuálissá, tehát addig még elég sok manőverezési tere marad a kormányzatnak ezen a téren.

Ha nem is az iskolák, de az autógyári termelés részlegesen újra megnyitott Németországban. A Volkswagen Csoport wolfsburgi gyára, öt hét kényszerszünet után.

A 70 ezer munkás közül egyelőre 8000 dolgozik, a szerelősorokon megfelezett ütemben haladnak a megmunkálásra váró gyártmányok.

A koronavírus-járvány miatti leállás után lassan futtatják fel a termelést. Az eddigi három helyett egy műszakban dolgoznak. Az első héten 1400 Volkswagen Golfot szerelnek össze, majd fokozatosan 6000-re emelik a heti darabszámot. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban legfeljebb 40 százalékos kihasználtsággal működik a VW központi üzeme.

A fertőzésveszély minimalizálására kidolgoztak egy csaknem 100 pontból álló tervet. Az új fő szervező elv a távolságtartás, az egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolat elkerülése.

A kijárási korlátozások hirtelen feloldásának kísértésétől óvott a miniszterelnök Nagy-Britanniában is, mai beszédében.  A fertőzésen, és kórházi, intenzív kezelésen maga is átesett Boris Johnson ma arról beszélt, „a kockázat most óriási”, ezért a „szigorú” kijárási korlátozások a szigetországban május 7-ig biztosan maradnak.

De egyelőre nem lazít semmit Törökország sem. Ma, az esti órákban Recep Tayyip Erdogan elnöke május legelejéig hosszabbította meg a nagyvárosokban érvényben lévő kijárási tilalmat. A hivatalos adatok szerint a kórokozó terjedése az országban napról napra lassul. Erdogan, aki a járvány törökországi kezdetétől Isztambulban tartózkodik, beszédében közölte: a hétvégi kijárási tilalmat – a múlt héthez hasonlóan – ezúttal is többnapossá teszik, de most csak a péntekre, azaz május 1-re terjesztik ki.

A politikus úgy fogalmazott, hogy

„Törökország számára már látszik a fény az alagút végén”,

majd jelezte, hogy egy olyan átfogó programon dolgoznak, amely a „normális élet visszaállítását” fogja célozni. A részleteket a közeljövőben ismertetik – tette hozzá.

De marad szigorúság a járvány által ugyancsak igen súlyosan érintett New York államban is, ahol a kijárási korlátozások egészen június közepéig változatlanok maradhatnak, az immár jóformán csupán szimbolikus állami, demokrata előválasztásokat pedig határozatlan ideig elnapolták.

A kultúra viszont még így sem állhat meg. A járvány miatt ugyan idén sem a Cannes-i Arany Pálma filmfesztivált, sem a Velencei Filmfesztivált sem pedig a hasonlóan rangos Torontói Filmfesztivált nem tudják a helyszínen megrendezni, a YouTube videómegosztó csatorna azonban egyfajta részleges, „virtuális filmfesztivál” ötletével rukkolt ma elő. Az Entertainment Weekly cikke szerint a YouTube-ot is birtokló Google összesen 50 fesztivált hozna össze egy „globális filmszemlére”, ahol a versenyző műveket 10 napig lehet majd ott megtekinteni.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán