Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma sem lettünk okosabbak Orbán válaszai után

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ismét számos kiszólással, sommás váddal tarkított és rövid válaszokat adott Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában. A miniszterelnökön látszott az, hogy – miközben igyekezett velős, rövid és magabiztos válaszokkal olyan benyomást kelteni, hogy a kormány minden értelemben a „helyén van”, sőt, a helyzet magaslatán áll, azért nem maradtak el a rövid vádaskodások sem.

A Pesti úti idősek otthona kérdésében például – átvitt értelemben – „elszámolást” ígért a miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármesternek, jelezve, szerinte a „halálesetek 10%-a” eddig ebben az intézményben történt.

Ugyanakkor, Kocsis-Cake Olivionak, a Párbeszéd képviselőjének kifejezett kérdésére, hogy a KATA-s kisvállalkozók miféle segítségre számíthatnak (ilyenekből jó pár százezer került a leállás miatt nehéz helyzetbe), Orbán furcsa módon csupán úgy reagált, kérjenek munkanélküli segélyt.

Ezt azonban éppen ezek a kisadózók nem tudják megtenni anélkül, hogy feladnák a KATA-s jogviszonyt, és aki közülük eddig nem kapott adóelengedést, annak most nulla bevételből kellene ezt az átalányadót továbbra is állnia.

A miniszterelnök válaszából viszont mintha úgy tűnt volna, vagy megpróbálja ezeket a speciális problémákat elmosni, vagy egyszerűen, mintha tisztában sem lenne azok nagyságával.

Orbán Viktor egyébként ma feltűnően sokat panaszkodott az ellenzék munkahely-megőrzésre, és az orvosok védőfelszereléssel való ellátottságára vonatkozó kérdéseinek „ismétlődésére”, ugyanakkor egymondatos válaszai („Minden magyarnak lesz munkája”, illetve „Minden kórháznak vagy egyheti készlete”) egyáltalán nem kínált semmiféle útmutatást arra nézve, közép- és hosszú távon miféle eszközökkel tervezi a kormány a járvány elleni harcot, vagy a gazdasági kilábalást véghez vinni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd