Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: „Hiába kérdezik meg tízszer ugyanazt, ha mi munkaalapú gadaságot akarunk, Önök meg segélyalapút.”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Simicskó István KDNP-s képviselő a következő kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez (több, a kormány lépéseit dícsérő megjegyzéssel körítve): „A jelenlegi európai tendenciákra való tekintettel várható-e, hogy magyar állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak külföldre munkavállalási célból, továbbá a magyarországi cégek szállíthatnak-e árut megszorításoktól mentesen?”

Első számú kötelességünk az emberi életek megvédése, ennek feltétele a kontaktlétesítések csökkentése, válaszolta Szijjártó. Emellett azonban az áruforgalom biztosítása alapvető feltétel, de érdekünk a határmenti közösségekkel kialakított kapcsolati háló fenntartása is. Ezért biztosított az ingázók számára több ponton is a határátkelés.

Ezután Székely Sándor független képviselő „Mikor adnak pénzt az embereknek?” címmel tett fel Orbánnak kérdést.

Székely szerint már a járvány kitörése előtt is szociális válság volt Magyarországon. Azóta 320 ezerre nőtt az aktív munkakeresők száma, a leépítések elkezdődtek és valószínűleg elérjük a 10%-os munkanélküliséget. Szó sincs arról, hogy emberek át tudnák vészelni ezeket a hónapokat a tartalékaikból.

„A válság áthidalása érdekében pénzt kell adni az embereknek. Mikor adnak megfelelő minimumjövedelmet (havi 100 ezret) a rászorulóknak?” – kérdezte a képviselő Orbánt.

Orbán szerint ezt a kérdést negyedszerre beszélik meg.

„Az ellenzék szerint pénzt kellene osztani munkafedezet nélkül, mi meg azt mondjuk, hogy munkahelyeket kell teremteni. Hiába kérdezik meg tízszer, ha mi munkaalapú gadaságot akarunk, Önök meg segélyalapút.”

Székely szerint ő nehezen tudná támogatni a kormány gazdaságpolitikáját, nem a járvánnyal kapcsolatban, hanem úgy általában kérdezte, hogy mikor lesz az, hogy az emberek normális bérért normális életet tudjanak élni?

Erre Orbán felemlegette, hoyg Székely végig tudta követni az elmúlt 20 év gazdaságpolitikai vitáit, tehát tudja, hogy 2010-ben 12% volt a munaknélküliség, a járvány kitörése előtt pedig mindössze 3,3%. Ez Orbán szerint alapot ad arra, hogy azt gondolják, sikeres gazdaságpolitikát végeztek.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán