Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szívműtét, halál, koronavírus: egyre több a találgatás azt illetően, mi lehet Kim Dzsongunnal

Ez a cikk 4 éves.

Egyre több a találgatás azt illetően, hogy mi történt Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, miután több mint két hete nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, valamint a nagyapja, a Nagy Vezér Kim Ir-szen, Észak-Korea egykori államalapítójának születésnapjára rendezett ünnepséget is kihagyta április 15-én. Az észak-koreai vezető most először nem vett részt az április 15-ei ünnepélyen a hatalmának 2011-es kezdete óta. Ezzel az ország egyik legfontosabb ünnepét hagyta ki.

A diktátor utoljára április 11-én mutatkozott nyilvánosan, amikor magas rangú észak-koreai kormánytagokkal találkozott.

Nem ez az első alkalom, hogy Kim Dzsongun hetekre eltűnik a nyilvánosság elől és emiatt széles körű találgatás indul a vezető egészségügyi állapotát illetően. 2014-ben több mint egy hónap és egy esetleges puccsról szóló pletykák után mankóval, bokaműtétből lábadozva került elő az észak-koreai vezető.

Kim Dzsongun mostani eltűnését is nagy figyelem övezi, hiszen a vezető hogyléte különösen fontos az ország stabilitását illetően: jelenleg koronavírus-megbetegedéstől kezdve szívműtéten át egészen odáig nyúlnak a hírek, hogy esetleg Kim meg is halt, szakértők leendő utódjának kilétét találgatják.

A japán Shukan Gendai lap szerint Kim Dzsongun „vegetatív állapotban” kómában van jelenleg, miután orvosi műhiba történt a rajta végrehajtott szívműtét közben. A túlsúlyos diktátoron ezen beszámolók szerint április 12-én végeztek szívműtétet, miután a mellkasához kapva rogyott össze.

Sicsien Hszingcou, a Hong Kong Satellite Television igazgatóhelyettese egy „nagyon biztos forrásra” hivatkozva egyenesen Kim Dzsongun haláláról írt a Weibo nevű kínai közösségi oldalon.

Más jelentések szerint Kim Dzsongun Észak-Korea keleti részén, Wonsanban tartózkodik jelenleg egyik villájában, miután több, körülötte lévő ember is a pletykák szerint koronavírusos lett. Az országban ennek ellenére továbbra sincsen egyetlen hivatalosan megerősített koronavírus-fertőzött sem.

A hírzárlat közepette a wonsani tartózkodás az egyetlen, ami viszonylag bizonyított, ugyanis műholdfelvételeken is látható a diktátor 250 méter hosszú magánvonata, ami április 21. óta a Kim család wonsani privát vasútállomásán van.

Észak-Korea semmiféle hivatalos tájékoztatást nem nyújtott a diktátor egészségügyi állapotát illetően.

Joo Sung-ha észak-koreai disszidens, jelenleg a dél-koreai Dong-A Ilbo lap újságírója szerint ésszerű feltételezés, hogy Kim Dzsongunnal egészségügyi problémái vannak, azonban betegségének, esetleges műtétjének részleteiről a találgatások ellenére valójában semmi biztosan nem tudni:

„a Kim család egészsége titok még a titkok között is”.

Az eltűnés kapcsán találgatás indult azt illetően is, hogy a diktátor halála esetén ki venné át az ország irányítását, felmerült többek között Kim Dzsongun húgának, Kim Jodzsongnak neve is, de az is lehetséges, hogy idősebb, magas rangú tisztviselőkből állna fel egy tanács.

Kim Dzsongun 2011 óta Észak-Korea első számú vezetője, ezzel a Kim család harmadik generációjának képviselője az ország élén, apját, Kim Dzsong-Ilt és nagyapját, Kim Ir-szent követve.

(New York Times)
Címlapkép: Wikimedia CC