Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itthon és több másik országban is lassan újraindul az élet – koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 4 éves.

Április 24-én a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma 2383-ra nőtt, és sajnos összesen már 250-en hunytak el a járvány következtében. Eddig 401 ember gyógyult meg, és 10 492-en vannak hatósági karanténban.

Világszinten a napi statisztika úgy alakult, hogy jelenleg 2 800 265 beteget tartanak számon, 195 153 halálesetet regisztráltak és 775 504 gyógyult személyt.

Pénteken a sajtóban itthon és külföldön is főleg arról szóltak a hírek, hogy lassan és fokozatosan visszatérhetnek a dolgok a régi kerékvágásba.

Magyarország

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy új kijárási szabályokat fognak alkotni május 4-re, vagyis a várható tetőzés másnapjára. Ezzel szerinte a védekezés új szakaszába lépünk, és fokozatosan, szigorú menetrend szerint fogja újraindítani a kormány Magyarországot.

Amint azt az ATV írja, a miniszterelnök elmondta, az újraindítás feltétele, hogy meg tudják védeni az időseket, a krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket, ahol a fertőzés gócpontjai a leginkább kialakultak – ezeken a speciális szabályokon dolgoznak még a héten, és jövő hétvégére meg is lesznek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere péntek délután Facebookon közölte, hogy április 27-től a fővárosban kötelezővé teszik az arc eltakarását, vagyis maszk viselését, kendő, sál hordását a BKK járatain, illetve a boltokban, bevásárlóközpontokban, taxikban.

Mindezt amiatt vezetik be, hogy a járványt megfékezzék, és így készítsék elő azt, hogy az élet Budapesten is fokozatosan helyreálljon.

Hozzátette, ehhez segítségül 60 ezer maszkot fognak szétosztani. Nem sokkal később pedig azt is bejelentette a városvezetés, hogy ezen a hétvégén is lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot.

A Wizz Air ügyvezető igazgatója, Stephen Jones pénteken arról számolt be, hogy május 1-től újraindítják bécsi járataikat így húsz célállomás válik elérhetővé a tervek szerint. A célállomások között említett még Milánót, Valenciát és Tel-Avivot is, de ha nem kapják meg az engedélyt a járatok üzemeltetéséhez, akkor az indulást későbbre halasztják.

Külföld

Olaszországban március 19. óta ma volt a legalacsonyabb a halálozások száma, a nap folyamán pedig arról írt a Corriere della Sera című napilap, hogy 4 szakaszban fogják feloldani a járványhelyzet miatt hozott intézkedéseket – jelentette az MTI.

  • Első körben jövő hét elejétől újraindul a mezőgazdaság, az erdészet és a hajóipart ellátó gépgyártás.
  • Ezt követően május 4-től folytatódhatnak az építkezések, beindulhat ismét a textil- és divatipar, valamint megint lesznek lottósorsolások. Ezen kívül a lakosoknak továbbra is meg kell indokolniuk, hogy miért kelnek útra, de már nem csak munkába mehetnek: májustól lehet a szabadban sportolni is.
  • A feloldás harmadik szakaszában ismét kinyitnak a ruhaüzlek.
  • Az utolsó részben, május 18-tól pedig a vendéglátóipari egységek, fodrászatok és presszók is újranyithatnak – de persze szigorú szabályok betartásával.

Eközben Csehországban is komoly lazításokba kezdenek: április 24-től az emberek ismét utazhatnak külföldre, május végétől pedig újra kinyithatnak az üzletek, újraindulhatnak szolgáltatások és sportesemények is. Továbbá a 2000 m2-nél nem nagyobb alapterületű üzletek már most hétfőtől kinyithatnak, az autósiskolákkal, edzőtermekkel együt – írja az Infostart.

De hasonlóak a hírek Ausztriából is: májusban már ott is újrindulhat az oktatás, ha minden jól megy, illetve az Azonnali szerint május 2-től nemzetközi vonatok is mennek majd az országba Magyarországon át Temesvárról, hogy a román munkaerő visszamehessen dolgozni. Franciaországban pedig május végén újranyithatnak a vendéglátó egységek, május 11-én a diákok visszatérhetnek az iskolákba kisebb csoportokban, és addig is kötelezővé teszik a maszkok utcai viselését mindenkinek.

Lengyelországban és Németországban viszont még többnyire úgy érzik, nem jött el az ideje a korlátozások fokozatos feloldásának. A lengyeleknél azt jelentette be a kormány, hogy május 24-ig még biztosan marad a távoktatás az iskolákban, Németországban pedig a Robert Koch országos közegészségügyi intézet jutott arra a megállapításra, hogy egyelőre túl magas a napi új igazolt fertőzések száma ahhoz, hogy lazítsák a járványügyi intézkedéseket.

Címlapkép: MTI/Vajda János