Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Globális, 24 órás online klímasztrájkot rendezett a Fridays For Future

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egész napos, körkapcsolásos élő közvetítéssel készült a Fridays for Future az április 24-ére meghirdetett V. globális klímasztrájkra. Az élő YouTube-videóban óránként másik országból jelentkeznek be aktivisták és beszélnek a klímaválság elleni fellépés fontosságáról. Pénteken helyi idő szerint hajnali 1 órakor Ausztrália kezdett, ma éjfélig még Costa Ricából, Mexikóból, Brazíliából és Panamából várható közvetítés.

„Tavaly szeptemberben 150 ország több mint négyezer városában több mint 4 millió ember vonult utcára a Greta Thunberg kiállásával létrejött mozgalom szervezésében, de a Covid-19 miatt kialakult járványhelyzet lehetetlenné teszi az eddigi, a Fridays for Future mozgalomtól megszokott, utcai sztrájkok megrendezését.

A diák aktivisták ezért Berlintől Litvániáig, Argentínától a Fülöp-szigetekig, Izraeltől és Szíriától Ausztráliáig világszerte online demonstrációkat tartanak, melyet egész napos élő közvetítésbe is összefűznek” – írta a Fridays For Future a Mércének is eljuttatott közleményében.

A Fridays for Future célja, hogy a kialakult helyzetben is felhívja a társadalom figyelmét, arra, hogy az ökológiai és klímaválság egyre sürgetőbb vészhelyzet, amely mindannyiunkat fenyeget. A járvány lecsengése után nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk, a mostani válság pedig lehetőséget jelent arra, hogy új irányt vegyünk – hangsúlyozza az FFF magyarországi csoportja.

És bár a globális közvetítésben Magyarországot nem mutatták, itthon is volt online demonstráció péntek délután 13.30-tól.

Az internetes tüntetés során Székely Anna Lívia, a FFF egyik aktivistája is felszólalt, aki elmondta, hogy bár sokat elértek az elmúlt hónapokban, valódi változásokat még nem tapasztaltak.

„Rengeteg hazudozást, félrebeszélést és félremagyarázást tapasztalunk, ahelyett, hogy a politikai és gazdasági döntéshozók végre valóban cselekednének.

Azok a cégvezetők, akik csak azzal törődnek, hogy minél gyorsabban minél nagyobb nyereséget érjenek el, mit gondolnak gyerekeik, de akár saját cégeik jövőjéről?” – Tette fel a kérdést az aktivista.

Székely hozzátette, a járvány már jobb munkát végzett a klímaváltozás visszaszorításában, mint a vállalatok vezetői. Elmondta azt is, hogy fel kell ismernünk: a koronavírusnál még nagyobb fenyegetés a klímakatasztrófa. A Fridays For Future borzalmasnak tartja, hogy a vírus már ennyi életet követelt, de felhívják rá a figyelmet, hogy az ökológiai válságnak is egyre több halottja van.

Székely Anna Lívia mellett még Lányi András filozófus, Sipos Katalin, a WWF magyarországi igazgatója, a színész-aktivista noÁr, Vigh Péter, a másfélfok.hu szerkesztője, valamint Mező János, a Greenpeace magyarországi igazgatója is felszólalt. A tüntetés itt nézhető vissza:

MOST elkezdődött az Online kiállás a jövőért!

✊Gyertek-gyertek, mert #MivagyunkAvaltozas 🌏

Oszd meg ezt a videót, hogy minél több emberhez eljusson a változás hangja!

Közzétette: Fridays For Future Magyarország – 2020. április 24., péntek

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán