Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bolygó is hatalmas győzelmet aratott a dél-koreai választásokon, zöldforradalmat hirdettek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az első karbon semlegességre ígéretet tevő kelet-ázsiai ország lehet Dél-Korea, miután kényelmes győzelmet aratott a kormánypárt. A dél-koreai volt a koronavírus kitörése óta a világon az első országgyűlési választás, ahol a járvány közvélemény szerint is megfelelő kezelésének köszönhetően nagyot nyert a Mun Dzse In vezette Demokrata Párt.

A választásokat szigorú óvintézkedések mellet, kötelező arcmaszk és kesztyű viseléssel, a hőemelkedést mutatók elkülönítésével rendezték meg, ennek ellenére minden eddiginél magasabb részvételi aránnyal szerezhetett meg a párt és koalíciós partnere a 300 képviselői helyből 180-at.

Ezzel lehetőséget kaptak a párt által múlt hónapban közreadott green manifesto-ban szereplő Green New Deal bevezetésére. A terv értelmében Dél-Korea lenne az első kelet-ázsiai ország, ami ígéretet tesz a zéró kibocsátás elérésére 2050-ig.

Az európai és amerikai testvérei után hivatalosan is a Green New Deal nevet kapó tervezetben nagy mértékű megújuló energia befektetések, szén adó bevezetése, a bel- és külföldi szénipar állami finanszírozásának beszüntetése is szerepel. Emellett egy „Régiós Energia Átmeneti Központ” felállítása is, aminek feladata a dolgozók zöld-munkákba való átállásának segítése.

A klímavédelmi szervezetek üdvözölték a döntést, ahogy azt is, hogy a terv véghezvitelébe környezetvédelmi mozgalmakat is bevonnak, azonban hozzátették azt is, mielőbbi konkrét lépésekre van szükség. Így a 2030-as kibocsátási cél frissítésére és a szén, energiaszektorból való kivezetésének pontos határidőket tartalmazó tervére. Az ország jelenlegi kibocsátás csökkentési célja 2030-ig ugyanis 37%-os, ami az elemzők szerint nem elegendő a felmelegedés, párizsi egyezményben lefektet 2 fokos szint alatt tartásához.

Dél-Korea jelenleg a világ hetedik legnagyobb széndioxid kibocsátója, az ország energia ellátásnak 40%-át szénerőművekből nyeri, ezek végső bezárásának még nem jelöltek ki időpontot. Az ország emellett az egyik legnagyobb nemzetközi szén befektető is, 2016-17-ben összesen 1,1 milliárd dollárnyi közpénzből támogattak erőműépítéseket a tengeren túl.

A Climate Analytics elemzői szerint a szénerőművek energia ellátó rendszerből 2029-es határidővel való kivezetésére van szükség a klíma változás elleni küzdelem Dél Koreára eső részének teljesítéséhez. Jelenleg 60 ilyen létesítmény van az országban, további 7 építés alatt áll.

(Climate Home News)