Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Fekete György

Ez a cikk több mint 4 éves.

88 éves korában elhunyt Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke- jelentette az MTI. Fekete már a rendszerváltás óta jelen volt a magyar politika jobboldalán, az Antall-kormány államtitkáraként részt vett a Nemzeti Kulturális Alap létrehozásában, amely utána közel két évtizedig uralta az állami kulturális támogatások elosztását.

2012-ben Orbán Viktor rábízta a Magyar Művészeti Akadémia vezetését. Az intézményt már megalakulásakor számos kritika érte, bírálói szerint „kormányhű intézmény”-jellege miatt.

Budapest, 2018. október 1.
Perlik Pál, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) igazgatóságának alapító igazgatója, Fekete György, az NKA alapítója, elsõ elnöke és Lõrinczy György, az NKA alelnöke (b-j) az NKA fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a belvárosi Akvárium Klubban 2018. október 1-jén.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Maga Fekete 1932-ben született, Zalaegerszegen. 1957-ben szerzett kitüntetéses belsőépítész diplomát az Iparművészeti Főiskolán. 1964-ig dolgozott Gádoros Lajos építész műtermében, az Általános Épülettervező Vállalatnál irányító tervezőként. Abban az időszakban számos nagyberuházás tervezésében vett részt. 1964-ben önálló műtermet létesített, amelyben oktatási, kereskedelmi, egészségügyi, igazgatási és kulturális létesítmények belsőépítészeti tervei készültek. Folyamatosan készített bútor- és tárgysorozat terveket is, közülük többet az Iparművészeti Vállalat boltjaiban forgalmaztak.

Hazai alkalmakon és Magyarország képviseletében mintegy 30 országban 170 kiállítási terve valósult meg. Murális pályázatok nyerteseként számos műve kapott helyet középületek enteriőrjeiben. Több száz szakcikk és tanulmány írója, hat televíziós sorozat környezetkultúrával foglalkozó adásának forgatókönyvírója és műsorvezetője volt.

1980 és 1983 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát igazgatta, 1986-tól 1989-ig az Iparművészeti Vállalat művészeti vezetője, valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének alelnöke volt. 1990 és 1994 között Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára, majd 1994-től 1998-ig országgyűlési képviselőként a kulturális bizottság tagja volt. Egyik alapítója és első elnöke volt a Nemzeti Kulturális Alapnak. 1996-ban habilitált egyetemi tanárrá a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, az intézmény Alkalmazott Művészeti Intézetének professor emeritusa volt.

2017-ben, Orbán Viktor miniszterelnöktől átvehette a Magyar Érdemrend nagykeresztjét is. Feketét a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Fekete György legrészletesebb portréját Dull Szabolcs közölte, még a régi Origón, 2012-ben.