Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb nyugdíjasotthon válhat gócponttá Budapesten – koronavírus összefoglaló nagyszombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután parázs politikai vita alakult ki csütörtökön és pénteken a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti idősotthona körül, ami után Karácsony Gergely főpolgármester még a korábbi, és bizalmas, a budapesti kormányhivatalhoz szóló, segítséget kérő leveleket is nyilvánosságra hozta, nagyszombaton egy további budapesti idősotthonban is tömeges megbetegedést tártak fel.

Magyarország továbbra is a csoportos fertőzések szakaszában

Az MTI szerint a VI. kerületi Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos idősek otthonában mára 94 lakóból már 60-an igazoltan fertőzöttek új koronavírussal. Karácsony Gergely főpolgármester azt a tájékoztatást kapta, hogy a Rózsa utcába – miként a Pesti úti idősotthonba is – küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet.

A budapesti városvezetés szerint nincs már idő a késlekedésre, a kormánynak azonnal meg kell változtatnia a szűrést tiltó, azt „felesleges költségnek” minősítő álláspontot és el kell rendelnie az ország összes idősotthonának szűrését – írták. Azt is közölték: a főváros folytatja az idősotthonban élők szűrését saját forrásból.

A mai napon ezzel a kisebb gócponttal is bővül a fertőzések köre, így Magyarországon összesen már 1310 fertőzött, 85 halott, 115 gyógyult közel 32 ezer teszt, és 17.940 házi karanténra kötelezett ember szerepel a hivatalos lajstromban.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján, amely a húsvéti ünnepek miatt keddig az utolsó is volt, Müller Cecília országos tisztifőorvos azt is bejelentette, vizsgálatot rendel el a korábbi, Pesti úti góc kialakulása kapcsán, amelynek fertőzött lakói immár járványkórházba kerültek, és állapotuk egyelőre enyhe lefolyású fertőzésre utal.

A magyar adatok egyébként nemzetközi összehasonlításban továbbra is leginkább Lengyelország és Románia fertőzési növekedésének alakulásához hasonlítanak, és még az sem kizárt, hogy nálunk viszonylag alacsony esetszámnál is jelentős ugrás következett be a hét végén az esetek számában, így továbbra is fenyeget minket a tömeges fertőzések szakaszába való átcsúszás.

1 millió lakosra jutó esetszámok Közép-Kelet-Európában 2020 március 8 és április 10-között (logaritmikus skálán). Ábra: Mark Handley, UCL

Éppen ezért a húsvéti, hosszú hétvége előtt számos népszerű turistacélpontnak számító település – így a Budapesti közelében lévő Nagykovácsi, Zebegény, Nagymaros is – a teljes lezárás mellett döntött, míg Budapest a Margitsziget mellett is szinte az összes közparkba eltiltotta a bejárást. Székesfehérváron még ennél is szigorúbb volt Cser-Palkovics András polgármester, igaz, a megyei kórház főigazgatóját ugyanekkor pedig az EMMI menesztette.

Továbbra is súlyos helyzet az Egyesült Államokban

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a helyzet az USA-ban a hétvégén is rosszabbodott. Az országban a Covid-19 fertőzés következtében elhunytak száma egy napa alatt meghaladta a 2000 főt, így megelőzve Olaszország eddigi legrosszabb napját is. Igaz, mindez nagyobb népességgel és a sok metropolisszal előre várható volt.

De súlyosbodik a helyzet Nagy-Britanniában is, ahol az halálesetek száma már napok óta 900 körül van, az összes fertőzések száma pedig 9875. Ezzel pedig az ország nagyjából az olasz fertőződési és halálozási szám meghaladása felé halad, ütemes lépésekkel.

Azt, hogy a vírus terjedésében az idősotthonok gyorsító szerepe nem politikai malőr, hanem univerzális és viszonylag kezelhetetlen jelenség, az is bizonyította a mai napon, hogy New York államban ugyanígy megállíthatatlan a teljes lezárás ellenére a nyugdíjasotthonok körében a fertőződés. A The New York Times cikke szerint Crown Heightstól a New Jersey-i háborús veteránok otthonáig összesen több mint 8600 halálos áldozat kötődik már ilyen intézményekhez ott.

Olaszország és Spanyolország (és Texas) már enyhítene

Minden szempontból úgy tűnik viszont, hogy a kora márciustól súlyos járvánnyal szembenéző Olaszország és Spanyolország esetében a legnehezebb korszakon lassan túljutnak a lakosok, így a hatóságok már azon gondolkodnak, hogyan is csökkentség apró fokozatokban az országban a teljes és abszolút kijárás tilalmat.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök nemrég még azt is elárulta: május 3-ig maradhat az ország teljes területén a kijárási tilalom, addig a különböző üzletek fokozatos megnyitása lehet napirenden.

Hasonló a helyzet Spanyolországban is, itt Pedro Sánchez még nem mondott konkrét dátumot, de egyre többen úgy vélik, a fertőzések határozott csökkenésének időpontja még nincs messze. Itt optimizmusra adhat okot, hogy március 23-a óta ma jelentették az országból a legalacsonyabb halálozási számot.

Ugyanezen gondolkozik, jóval kevésbé jogosan Texas kormányzója is az Egyesült Államokban. Miközben az országban még javában tombol a vírus, Greg Abbott republikánus kormányzón egyre nagyobb a nyomás, hogy indítsa újra az állam gazdaságát, hogy annak összeomlását elkerülje. Ez még akkor sem tűnik túl okos ötletnek, ha az is ma volt hír: San Antonio városában már ma is ezrek álltak sorba autóval egy népkonyhán, mivel egyre kevesebb embernek van pénze ételre.

India hosszabbít, Isztambul bezárkózik

Míg a nyugati államok még a legsúlyosabb válság idején is folyamatosan mérlegelnek a gazdaság érdekei és emberéletek között, addig Indiában mostanra nem kérdés, csak a még eddiginél is hosszabb drasztikus lezárástól várják azt, hogy a vírus terjedése lelassuljon. Éppen ezért a hatalmas országot irányító, hindu nacionalista Narendra Modi kormánya ma hosszabbítást jelentett be a kijárási tilalomban: az összes szövetségi államban és a következő kedden járnak le az első, 21 napos kijárási tilalom, Modi viszont hangsúlyozta, a védekezés korántsem állhat meg akkor.

Törökországban március elején még semmi jele nem volt annak, hogy komoly fertőzési gócok alakulnának ki, mostanra viszont a helyzet egyre kritikusabbá válik. Míg csütörtökön csak Isztambul kezdte el a bezárkózást, mára teljes, és szigorú, 48 órás kijárási tilalmat rendeltek el a legtöbb török nagyvárosban. Az országban már 1000 ember halt meg a koronavírus következtében.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán