Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az igazságügyi miniszter szerint nem összeférhetetlen, ha az anyósa lesz az OBH elnökhelyettese

Ez a cikk több mint 4 éves.

Várhatóan Erőss Mónika, Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa lesz az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, miután Senyei György OBH-elnök március 31-én előterjesztette a pozícióra, Áder János köztársasági elnök pedig előreláthatóan jövőhét elején ki is fogja nevezni – írja az Index.

Varga már reagált is a cikkre, Facebook-bejegyzése szerint nincs ebben semmi kivetnivaló:

Varga derekasan lehordja az Indexet, és mint írja, véleménye szerint anyósa önéletrajza szerint teljes mértékben alkalmas a pozícióra, ennek fényében pedig semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az OBH elnöke felterjesztette szervezet elnökhelyettesi pozíciójára.

A lap kereste a szervezetet, hogy megtudakolják, véleményük szerint nem összeférhetetlen-e, hogy az OBH elnökhelyettese rokoni kapcsolatban áll az igazságügyi miniszterrel, nem sérti-e az OBH függetlenségét, valamint nem áll-e fenn valamilyen kizáró ok.

Ezek közül a hivatal az előbbire adott választ (míg a többire nem), miszerint nem, nem összeférhetetlen. Mint írták,

„Az OBH elnöke a törvényi rendelkezéseknek megfelelően 2020. március 10. napján a bírósági közlönyben nyilvános pályázatot írt ki az OBH két elnökhelyettesi tisztségére, amelyre dr. Erőss Mónika is pályázatot nyújtott be.”

Az is kiderült, hogy noha az OBH elnökének részt kell vennie az Országos Bírói Tanács meghallgatásán, helyettesei esetében nem áll fenn ilyen kötelezettség, és ezt még a miniszterrel fennálló rokoni kapcsolatból kifolyólag sem találták indokoltnak – a vonatkozó törvény ugyanis nem rendelkezik erről, a kinevezőnek, vagyis Ádernek kell megvizsgálnia, hogy Erőss betöltheti-e a pozíciót. A köztársasági elnök eddigi munkássága alapján pedig szinte biztosra vehetjük, hogy ezúttal sem fog akadékoskodni.

Dr. Erőss fentebb hivatkozott önéletrajza szerint – amiből Varga szerint kiderül, hogy alkalmas a pozíció betöltésére – évtizedek óta igazságügyi pályán van, miután summa cum laude diplomázott az ELTE-n, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon volt fogalmazó, majd 1984-től dolgozott bíróként.

Leginkább örökösödési és cégjoggal foglalkozott különböző bíróságokon, szépen haladva felfelé a ranglétrán.

Közreműködött polgári jogi és polgári eljárásjogi tárgyú, valamint a civil szervezetek érintő jogszabálytervezetek véleményezésében, esetenként közvetlen közigazgatási- és igazságügyi minisztériumi felkérés alapján. Instruktor bíróként részt vállalt a fogalmazó- és titkárképzésben valamint az igazságügyi alkalmazottak ügyviteli oktatásában. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala, 2012-től pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökének megbízásából egyes bírósági eljárások elektronizálását célzó uniós forrásokból megvalósuló projektekben a megrendelői oldalon szakmai közreműködőként jár el.

2012. január 1. napjától 2013. augusztus 31. napjáig a Kúrián beosztott bíróként – címzetes táblabíróként – dolgozott, 2013. szeptember 1. napjától a Kúria Polgári Kollégiumában kúriai bíró. A Kúrián bírói feladatai mellett, megbízás alapján igazgatási feladatokat is ellát, 2012. július 15. napjától a Kúria főtitkára.

Polgári eljárásjog tantárgyból a jogi szakvizsga-bizottság vizsgáztatója. Tagja a fogalmazói versenyvizsga-bizottságnak, 2011. december 31. napjáig a Fővárosi Bíróság, 2012. októberétől pedig a Kúria Ügyviteli Vizsgabizottságának elnöke.

Mindazonáltal Varga, bár nem világos hogy mily okból, de fontosnak tartotta kiemelni Erőss egyéb családi kötődéseit is az igazságszolgáltatáshoz. Mint írja,

„talán sokan emlékeznek az édesapjára, dr. Erőss Pálra is, aki legfelsőbb bírósági bíróként és egyben a Jogi Esetek című műsor szereplőjeként egy »ország jogásza volt«.”

Hozzáteszi,

„Ha az index újságírója a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel.”

Az igazságügyi miniszter ugyanakkor nem minősíti a vonatkozó jogszabályokat, melyek lehetővé teszik, hogy a miniszter rokona magas pozíciót töltsön be valamely igazságügyi hivatalnál.

via Index
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs