Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakértők követelnek vészhelyzeti alapjövedelmet az EU-ban és globálisan

Ez a cikk több mint 4 éves.

Immár több, mint huszonháromezer aláíró csatlakozott ahhoz a petícióhoz, melyet az Unconditional Basic Income Europe (UBIE, Európai Feltétel Nélküli Alapjövedelem) nemzetközi szervezet indított, hogy a koronavírus-válság miatti vészhelyzetben az EU vezessen be feltétel nélküli alapjövedelmet.

A szervezet szerint a járvány okozta gazdasági változások miatt emberek tömegeinek a megélhetése vált bizonytalanná, ezen segítene véleményük szerint az alapjövedelem bevezetése.

A petíció címzettjei Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank, korábban az IMF vezetője, Mário Centeno, az Eurogroup és valamennyi EU tagállam gazdasági minisztereit tömörítő tanács elnöke.

A petíció szövege a következőképp hangzik:

„Felszólítjuk az Európai Uniót, különösen az Eurogroupot, hogy hozzanak létre egy EU vezetésű gazdasági eszközt, hogy sürgősségi megoldásként támogassanak valamennyi EU-tagországot egy feltétel nélküli alapjövedelem gyors bevezetésében, hogy hatékony és egyszerű megoldást kínáljanak valamennyi európai polgárnak, kiknek anyagi és egzisztenciális biztonságát fenyegeti a koronavírus-válság.”

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a szolgáltató szektorban emberek tömegeinek létbiztonságát fenyegeti a járvány és a velejáró utazási és kijárási korlátozások, valamint a személyes találkozásokra vonatkozó korlátozások, mint írják

„fodrászok, taxisofőrök, éttermi üzletvezetők, zenetanárok, edzők, szállodai recepciósok, légiközlekedési dolgozók, pincérek, túravezetők és számtalan más ember nem tudja, hogyan fogják fizetni a számláikat.”

Kiemelték, hogy nem tudni, meddig tart a válság, és a társadalmat átszövi a bizonytalanság, hogy meddig kellene kitartaniuk az emberek tartalékainak, és miből fognak élelmiszert, vagy egyéb mindennapi cikkeket vásárolni.

Példaként felhozzák, hogy az Amerikai Egyesült Államok úgy döntött, két hónapon keresztül havi ezer dollárt fog kapni valamennyi állampolgár, és az Egyesült Királyság sem zárt ki hasonló lépéseket a válság idejére (ami ezen országok jobboldali kormányaitól elsőre különös lépésnek tűnik).

Arra is emlékeztetnek, hogy míg a 2008-as válság idején az Unió számolatlanul öntötte a pénzt a pénzügyi szektorba, ezúttal ezzel szemben az embereket kellene támogatnia.

A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciójának lényege nagyon leegyszerűsítve – ahogy nevéből is adódik – hogy valamilyen közigazgatási egység, például egy járás, állam, vagy nagyobb egység, például az EU valamennyi lakosa részesül egy havi fix összegben, függetlenül anyagi és társadalmi helyzetétől. Támogatói szerint kiváltja az egyéb szociális juttatásokat és segélyezési formákat, ahogy a bürokratikus rendszer méretét is csökkenti, a vele szemben egyik leggyakrabban felhozott ellenérv, hogy bebetonozza a fennálló igazságtalan társadalmi-gazdasági berendezkedést, és nem az alapvető ellentmondásra kínál problémát, miszerint a tulajdonosi osztály lefölözi a tulajdonnal nem rendelkezők munkáját. Ugyanígy, az alapjövedelemmel megtámogatott nép jelen rendszerben fogyasztásával a tőkés gazdaság szereplőinek hajt hasznot, vagyis egyfajta fogyasztásélénkítő csomagként is értelmezhető. Mindazonáltal egy ilyen intézkedés rövid távon csökkentheti a tőkés társadalom működéséből fakadó igazságtalanságokat, amennyiben megfelelően hozzá hangolják az adórendszert, még ha az alapvető ellentmondást fel nem is oldhatja. Az alapjövedelem kérdésével rendszeresen foglalkozunk a Mércén, cikkeinket a témában itt éritek el.

Az UBIE az alapjövedelem bevezetése mellett jelen helyzetben úgy érvel,

„az egész gazdasági rendszer épp most változik. Dogmák dőlnek meg, és változóban vannak a narratívák. A vezetők megoldások után kutatnak. Nagyon kreatívak voltak, mikor a bankokat mentették, és lehetnek most is kreatívak, a pillanatban, mikor az európaiak 24 százaléka eleve a nyomor kapujában áll, és a veszély egyre súlyosabbá válik. Biztosítanunk kell, hogy az EU cselekedjen.”

Ezzel párhuzamosan világszerte akadémikusok, szakértők és politikusok fogalmaztak meg felhívást a világ vezetőihez, hogy a gazdasági válság miatt intézkedjenek a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, amennyiben el kívánják kerülni a társadalmi összeomlást.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila