Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TV2 meginterjúvolta a TASZ munkatársát, de nem akarták feltüntetni, hogy hol dolgozik

Ez a cikk több mint 4 éves.

„A karanténról kérdezték kollégánkat, de nem akarták feltüntetni a neve mellett, hogy a TASZ jogásza, mert tiltólistán vagyunk a kormánypárti csatornánál” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért közleményében.

Mint írják, a kormánypárti csatorna évek óta nem kért tőlük interjút, március 13-án mégis megkeresték Asbóth Márton kollégájukat, hogy megszólaltassák a kötelező otthoni karanténnal kapcsolatos jogi tudnivalókról.

A megkeresést egy projektjük vezetőjéhez intézték az irodán keresztül, majd a TASZ vette fel a kapcsolatot a TV2 riporterével telefonon. Ezt követően lezajlott a forgatás is, a beszélgetés végén pedig Asbóth Márton jelezte, hogy a nyilatkoztatát a TASZ jogászaként tette, ezt tüntessék majd fel a neve mellett.

Válaszul a riporter azt felelte, hogy erre nem lesz lehetőség, mert a TASZ tiltólistán van a TV2-nél.

Ehelyett a nyilatkozatot úgy adták volna le, hogy Asbóth neve mellett a „betegjogi szakértő” titulus szerepel, de ehhez a szervezet munkatársa nem járult hozzá, és ahhoz sem, hogy a TASZ feltüntetése nélkül felhasználják a felvételt.

A tilatkozásáról szóló levelére viszont nem kapott választ, és a felvétel végül nem is került adásba, a Tények riportjában már egy másik jogászt szólaltattak meg a témáról.

„Mindez azt jelenti, hogy a TV2 nem az alapján használ, vagy nem használ fel egy nyilatkozatot, hogy mi annak a tartalma, hanem hogy fel kell-e tüntetni a nyilatkozó kötődését, és az a hatalom (akár csak vélt) elvárásai szerint szerencsés-e.

Ez nem magunk miatt probléma, hanem azért, mert a TV2 nézői aktuális és fontos információktól estek el, csak azért, mert a csatorna nem hajlandó kiírni a szervezetünk nevét” – írják.

A szervezet közleményében hozzátette, hasonló problémáról árulkodik az is, hogy ugyanaznap, ugyanebben a műsorban felelőtlenséggel vádolták meg az ellenzéket, amiért bezáratná az iskolákat, az erről szóló riportot pedig azután tették ki a Tények Facebook-oldalára, hogy Orbán Viktor péntek este bejelentette az iskolák bezárását. A videót viszont később mégis eltüntették a felületről, ezzel is megerősítve azt, hogy a műsorban „nem szabad kritikával illetni a miniszterelnököt, csak az ellenzéket, még ha ugyanazt is mondják”.