Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leesett és meghalt egy terhes nő, amikor megpróbált átmászni az amerikai-mexikói határfalon

Egy 19 éves guatemalai terhes nő megpróbált átmászni az Egyesült Államok és Mexikó közötti határfalon El Paso, Texas közelében, ám leesett és olyan sérüléseket szenvedett, hogy végül életét vesztette – írja a BBC.

A falon egy fémháló van, ezen próbált meg felmászni, amikor lecsúszott, közölte a guatemalai rendőrség.

A baleset után kórházba szállították, ahol több műtétet is végeztek, de már nem tudtak rajta segíteni. A magzatot is megpróbálták megmenteni sürgősségi császármetszéssel, de sajnos a baba sem élte túl az esést.

Miriam Stephany Girón Luna egy 26 éves férfivel volt, aki feltételezhetően a partenere. Az áldozat több mint 6 métert zuhant, ezután társa kereste meg a határőröket, akik kihívták a mentőket – közölte Guatemala külügyminisztere. Arról viszont eltérő információk keringenek, hogy mennyi idős volt a magzat, a határvédelem szerint 8 hónapos, a vámhatóság viszont úgy tudja, csak 7 hónapos volt.

A helyi média arról írt, hogy Girón Luna szociális munkásként dolgozott, korábban szépségversenyt is nyert, és azért akart átjutni az Egyesült Államokba, hogy a családját tudja anyagilag támogatni. A nő társát az USA hatóságai őrizetbe vették, a holttesteket pedig rövidesen visszaszállítják Guatemalába.

Gloria Chavez, az El Paso-i határvédelem vezetője azt nyilatkozta, a nő halála az embercsempészek felelőssége, akik segítették és bátorították arra, hogy átmásszon a határon. Eközben a BBC megjegyzi, guatemalai, hondurasi és El Salvadorból jövő emberek tízezrei próbálnak meg átjutni a határon Mexikónál, miután hazájukban tombol az erőszak és a szegénység.

Mint írják, Trump hírhedt határfalát mostanában még többen megpróbálják megmászni és úgy beszökni az Egyesült Államokba, miután az USA most már Mexikóban tartja a menedékkérőket egészen addig, amíg el nem bírálják kérelmüket – így pedig sokkal nehezebb átjutni, mint eddig.

Donald Trump amerikai elnöknek a 2016-os kampány során az volt a fő ígérete, hogy megépíti az illegális bevándorlást megakadályozó, „legtökéletesebb” határfalat az USA és Mexikó közé. Ez végül meg is történt, 2019-ben Trump általános szükségállapot vezetett be, amely olyan rendkívüli végrehajtói hatalmat adott kezébe, ami lehetővé tette, hogy a Kongresszus áldása nélkül átcsoportosítson forrásokat a fal felhúzására.

A Southern Border nevű weboldal 2010 óta gyűjti a határnál történt halálos eseteket, az elmúlt 10 év adatai alapján 102 olyan halottat tartanak számon, akik a határon való átjutás során veszítették életüket. És ezek csak a halálos esetek, számos cikket lehet olvasni arról is, hogy a határőrök brutalitása és erőszakossága mindennapos.

(BBC)