Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leesett és meghalt egy terhes nő, amikor megpróbált átmászni az amerikai-mexikói határfalon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy 19 éves guatemalai terhes nő megpróbált átmászni az Egyesült Államok és Mexikó közötti határfalon El Paso, Texas közelében, ám leesett és olyan sérüléseket szenvedett, hogy végül életét vesztette – írja a BBC.

A falon egy fémháló van, ezen próbált meg felmászni, amikor lecsúszott, közölte a guatemalai rendőrség.

A baleset után kórházba szállították, ahol több műtétet is végeztek, de már nem tudtak rajta segíteni. A magzatot is megpróbálták megmenteni sürgősségi császármetszéssel, de sajnos a baba sem élte túl az esést.

Miriam Stephany Girón Luna egy 26 éves férfivel volt, aki feltételezhetően a partenere. Az áldozat több mint 6 métert zuhant, ezután társa kereste meg a határőröket, akik kihívták a mentőket – közölte Guatemala külügyminisztere. Arról viszont eltérő információk keringenek, hogy mennyi idős volt a magzat, a határvédelem szerint 8 hónapos, a vámhatóság viszont úgy tudja, csak 7 hónapos volt.

A helyi média arról írt, hogy Girón Luna szociális munkásként dolgozott, korábban szépségversenyt is nyert, és azért akart átjutni az Egyesült Államokba, hogy a családját tudja anyagilag támogatni. A nő társát az USA hatóságai őrizetbe vették, a holttesteket pedig rövidesen visszaszállítják Guatemalába.

Gloria Chavez, az El Paso-i határvédelem vezetője azt nyilatkozta, a nő halála az embercsempészek felelőssége, akik segítették és bátorították arra, hogy átmásszon a határon. Eközben a BBC megjegyzi, guatemalai, hondurasi és El Salvadorból jövő emberek tízezrei próbálnak meg átjutni a határon Mexikónál, miután hazájukban tombol az erőszak és a szegénység.

Mint írják, Trump hírhedt határfalát mostanában még többen megpróbálják megmászni és úgy beszökni az Egyesült Államokba, miután az USA most már Mexikóban tartja a menedékkérőket egészen addig, amíg el nem bírálják kérelmüket – így pedig sokkal nehezebb átjutni, mint eddig.

Donald Trump amerikai elnöknek a 2016-os kampány során az volt a fő ígérete, hogy megépíti az illegális bevándorlást megakadályozó, „legtökéletesebb” határfalat az USA és Mexikó közé. Ez végül meg is történt, 2019-ben Trump általános szükségállapot vezetett be, amely olyan rendkívüli végrehajtói hatalmat adott kezébe, ami lehetővé tette, hogy a Kongresszus áldása nélkül átcsoportosítson forrásokat a fal felhúzására.

A Southern Border nevű weboldal 2010 óta gyűjti a határnál történt halálos eseteket, az elmúlt 10 év adatai alapján 102 olyan halottat tartanak számon, akik a határon való átjutás során veszítették életüket. És ezek csak a halálos esetek, számos cikket lehet olvasni arról is, hogy a határőrök brutalitása és erőszakossága mindennapos.

(BBC)