Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami támogatást kapott a cég, mely fertőzött ásványvizet szállít a vérellátónak

Szuperbaktériummal szennyezett ásványvizet (szénsavas és szénsavmentes kivitelben) forgalmaz a cég, amely az elégtelen antivirális hatású, így visszahívott kézfertőtlenítő szereket is forgalmazta – írja laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva a 24.hu.

A lap munkatársai Kecskemét környékén vásároltak a Hírös ásványvízből, melyet bontatlan formában laboratóriumba vittek, ahol a vizsgálatok megállapították, hogy a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium telepei találhatók meg benne, ráadásul korábbi vizsgálatok szerint egy másik mintában is találtak ilyen szennyeződést. Erről azt kell tudni, hogy különböző gyógymódoknak nagyon szívósan ellenáll, rezisztens az antibiotikumok széles skálájára, és a WHO szerint az egyik legveszélyesebb baktériumfajta – nem csoda, hogy komoly riadalmat okoz, ha megjelenik egy vízhálózatban.

A 24 megkereste Márialigeti Károly mikrobiológust, aki elmondta,

„A szabály előírja, hogy Pseudomonas aeruginosa egyáltalán nem fordulhat elő ivóvizekben, élelmiszerekben, aminek van egy egyszerű oka, hogy ez egy opportunista kórokozó. Nem véletlenül mondják azt a higiéniai előírások, rendeletek, hogy ilyen baktériumot nem tartalmazhatnak az ivásra használt vizek. Ez a baktérium sok szervünkben tud betegséget előidézni, lényeges tulajdonsága, ami miatt vizekben gyakorta előfordul, hogy biofilmképző, tehát biológiai bevonatokat képez, és ezek a biológiai bevonatok műanyag felületeket kiválóan tudnak létrejönni”.

A mérgező vízből ráadásul az Országos Vérellátóhoz is került 33 ezer félliteres palack.

Mindazonáltal a vérellátó szerint nincs probléma a vízzel, melyet vérük lecsapolása után osztanak ki a véradóknak, hogy pótolják folyadékveszteségüket. Érdemes megjegyezni, hogy öt éve azonnal ki kellett vonni a forgalomból olyan ásványvizet, mely ezzel a baktériummal volt fertőzve, és Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz-, Gyümölcslé-, és Üdítőital Szövetség főtitkára is azon a véleményen van, hogy a Híröst nem szabadna forgalmazni, miután ezeket az eredményeket kapták. Mint mondta,

„Ezt az ásványvizet a Pseudomonas aeruginosa jelenléte miatt, ezek alapján az értékek alapján forgalmazni, embereknek értékesíteni, nekik fogyasztásra felkínálni szigorúan tilos.”

Az ügy pikantériája, hogy a vizet gyártó cég, a Hírös-Vitál 2017-ben hétmilliárd forint állami támogatást kapott élelmiszerfeldolgozó üzem létesítésére, többet, mint Mészáros Lőrinc keményítőgyára.

A cég egyébként a magyar kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló piaristákhoz köthető, tulajdonosa többek között a rendhez köthető PBG FMC Kockázati Tőkealap, ez talán magyarázatot szolgáltathat arra is, miért dönthetett a kormányhivatal kirívóan gyorsan a termék forgalmazásának engedélyezése mellett. A vérellátó ugyanis többek között azt írta a víz minőségét firtató kérdésre, hogy

„A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala 2020. 02. 17-ei forgalomba hozatalt megtiltó rendelkezését már másnap, 2020. 02. 18-án feloldotta és engedélyezte a termék véradók vagy mások általi további felhasználását.”

A vérellátó a Gladiolus Kft-n keresztül rendelte a vizet. A cég fő tulajdonosa a víz gyártójával egyetemben Bajáki Ede, a Gladiolus pedig azzal tett szert kétes hírnévre az elmúlt hetekben, hogy nem megfelelő fertőtlenítő hatású, így a felhasználók hamis biztonságérzete miatt a járványveszélyt növelő kézfertőtlenítőt szállított állami vállalatok és hivatalok számára, de sikeres cégként nyert már közbeszerzést többek között papíráru szállítására is.

Az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője Bayerné dr. Matusovits Andrea, Bayer Zsolt kormánypárti publicista felesége.

Megjegyzés: vért adni fontos, sokak számára életmentő lehet, ami a véradónak legfeljebb apró kényelmetlenség. A szerkesztőség tagjai közül többen, többször is adtunk már vért, és az ég világon semmi bajunk nem lett tőle, ráadásul még nápolyit is kaptunk.

via 24