Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyelország a gazdagok megadóztatására készül

Ez a cikk több mint 4 éves.

Évente 4%-os különadót vetne ki a lengyel kormány azokra a személyekre, akik évente 1 millió zlotyi felett keresnek – írja a Napi.hu a lengyel onet.pl portálra hivatkozva.

A  varsói kormány a gazdaság jó állapotával is indokolja, hogy be akarják vezetni a gazdagokat érintő, úgynevezett szolidaritási adót.

Ezt mindazoknak meg kellene fizetniük, akik bejelentett munkavállalók vagy vállalkozók, és fizetésük eléri az 1 milliót. Továbbá vonatkozik azokra is, akik megbízást hajtanak végre, akik értékpapír adásvételéből szerzik magas jövedelmüket és azokra is, akiknek abból van sok pénzük, hogy kiadják lakásukat albérletbe.

A parlamentnek még el kell fogadnia a javaslatot, ugyanakkor a lengyel lap hangsúlyozta, hogy már a tervezet alapján megállapítható, hogy sok milliomos elkerülheti majd a tényleges „gazdagadó” befizetését.

Azoknak ugyanis nem kell majd fizetniük, akik gazdasági tevékenységet végeznek, ugyanis a jogszabály nem vonatkozik a saját alkotói tevékenységet végzőkre. Továbbá az adó nem vonatkozna az ingatlaneladásból származó jövedelemre sem, amennyiben azt gazdasági tevékenységen kívül végzik.

A Mércén több cikkben foglalkoztunk már a vagyonosok megadóztatásával és a progresszív adózással. A kezdeményezés mindenképp üdvözlendő, sőt az igazságos közteherviseléshez valójában elengedhetetlen a progresszív jövedelemadó, amely során a magasabb jövedelműek növekvő adókulcsok szerint adóznak.

Szerzőnk, Büttl Ferenc közgazdász egy korábbi cikkében elmagyarázta, hogy a vagyonadó bevezetése a tisztességes adófizetőket nem is feltétlenül terheli. Ha a befizetett SZJA-t a befizetendő vagyonadóból le lehetne vonni, akkor az, aki sokat adózik a jövedelme után, az nem vagy alig fizetne vagyonadót. Ráadásul a vagyonadó a gazdasági hatékonyságot és növekedést legkevésbé csökkentő adótípus, amely bevezetése esetén más adókat, amelyek kevésbé növekedésbarátok, csökkenteni lehetne.

Egy másik cikkében pedig arról is írt, hogy számos, a költségvetés által teljesen vagy részlegesen finanszírozott jószág és szolgáltatás a középosztály javát szolgálja. Éppen ezért joggal várható el, hogy az igénybevétel arányában, vagyis nagyobb mértékben járuljon hozzá a középosztály azok finanszírozásához is.

És bár a leggazdagabbak, vagyis a felső jövedelmi csoportok kevésbé haszonélvezői az állam által nyújtott javaknak a magánszolgáltatások igénybevétele miatt, ne feledjük, hogy vagyonukat és magas jövedelmüket nem légüres térben szerezték és szerzik, hanem a jelen társadalmi-gazdasági környezetben, amelynek ők a haszonélvezői. Ezért tőlük is elvárható az ennek, vagyis a társadalmi-gazdasági környezetnek a fenntartásához való fokozott hozzájárulás.

Korábbi cikkeink a vagyonadóról:

LEHET SÍRNI, DE TÉNYLEG ÉSZSZERŰ VÁLASZ A MAGYAR PROBLÉMÁKRA, HOGY FIZESSENEK A GAZDAGOK

Miért szükséges intézkedés a költségvetésben 300 milliárd forintot úgy átrendezni, hogy a leggazdagabbak felől a legszegényebbekhez csoportosítunk át pénzeket?

A GAZDAGOK MEGADÓZTATÁSÁVAL IGAZÍTHATÓAK KI A FIDESZ IGAZSÁGTALANSÁGAI

Közgadasági érvek a progresszív adózás mellett.

VAGYONADÓ: TÉNYLEG ERRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

GYIK: Minden, amit tudni akartál a vagyonadóról!

Címlapkép: pixabay.com