Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem adják ki Woody Allen életrajzi könyvét, miután a kiadó dolgozói sztrájkolni kezdtek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Visszavonta az amerikai Hachette Book Group kiadó Woody Allen A semmi apropóján című memoárjának a kiadását, miután a nemi erőszakkal vádolt rendező fia, Ronan Farrow nyílt levélben kelt ki az ellen, hogy elhallgatták a dolgozók elől a könyv megjelenését.

Ahogy arra a Guardian rávilágít, az ügy azért is érdekes, mert Ronan Farrow nem pusztán Allen fia, hanem ő volt az egyike azoknak az újságíróknak is, akik a tényfeltáró cikkeket írták Harvey Weinstein szexuális bántalmazásairól 2017-ben – ráadásul éppen ugyanennél a kiadónál írt könyvet nemrég hasonló témában. A birt portál szerint már tavaly megtörtént a memoár publikálásáról szóló megállapodás, mégis csak egy héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra, hogy áprilisban kiadják a könyvet.

„Csalódottan vettem tudomásul, hogy a Hachette, az én könyvemet is kiadó cég szerezte meg Woody Allen memorájának kiadási jogait – miután azt egy másik nagy kiadó nem volt hajlandó megjelentetni –, továbbá azt is, hogy a döntést elhallgatták előlem és a saját alkalmazottai elől, miközben mi a Catch and Kill című könyvön dolgoztunk, ami arról szól, hogy a befolyásos férfiak, köztük Woody Allen, hogyan tudják elkerülni a szexuális zaklatások miatti felelősségre vonást” – közölte Ronan Farrow.

Woody Allent 2014-ben vádolta meg a fia és a nevelt lánya, Dlyan Farrow, hogy a lányt 7 éves korában, 1992-ben megerőszakolta. Az ügyet akkor a bíróság kivizsgálta, és nem találták bűnösnek a rendezőt, de Farrow azóta is hangosan küzd azért, hogy vádjait minél többen megismerjék és elhiggyék. A jelenleg 84 éves Allen egyébként éppen 1992-ben azzal váltott ki hatalmas sajtóvisszhangot, hogy feleségül vette a másik nevelt lányát, Soon-Yi Prevint, akit 1979-től kezdve, 9 éves kora óta ismert – de állítása szerint a lány 11. osztályos koráig alig beszéltek egymással.

Ronan Farrow nyilatkozatát követően, március 6-án a Hachette Book Group dolgozói sztrájkot hirdettek mind a New York-i, mind a bostoni irodáikban, hogy így tiltakozzanak a rendező könyvének kiadása ellen.

A megmozdulás pedig sikeresnek bizonyult, ugyanis a néhány órával később a kiadó bejelentette, hogy visszavonják a memoár publikálását és visszaadják a jogokat Woody Allennek.

„Nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy visszavonjuk Mr. Allen könyvét. A szerzőinkkel való kapcsolatainkat nagyon komolyan vesszük, és nem mondunk le könyveket csak úgy. Ahogy eddig, a továbbiakban is fogunk kihívást jelentő könyveket publikálni, hiszen kiadóként minden nap azért dolgozunk, hogy különböző hangok és egymással ütköző nézőpontok egyaránt hallhatóak legyenek” – nyilatkozta a Hachette Book Group szóvivője.

Mia Farrow színésznő, Ronan, Dylan és Soon-Yi anyja, a rendező volt felesége is reagált az ügyre:

„Ez csak egy újabb példája annak, hogy micsoda kiváltságokhoz juttat valakit a hatalom, a pénz és a hírnév. A Hachette-nek válaszolnia kellene azzal kapcsolatban, miért vállalt bűnrészességet mindebben.”

Woody Allennek egyébként nem ez az első botránya azok után, hogy napvilágot láttak a róla szóló vádak. Tavaly novemberben az Amazon lemondott egy 4 filmről szóló megállapodást, valamint legújabb filmjét, az Egy esős nap New Yorkban-t a világ számos országában nem mutatták be a mozikban 2018-2019 környékén (Magyarországon igen).

Ennek ellenére a rendező nem érzi, hogy bármiért is vezekelnie kellene, sőt tavaly egy interjúban egyenesen azt mondta, neki kellene lennie a #MeToo reklámarcának:

„Több száz színésznővel dolgoztam együtt, és egyikük sem panaszkodott rám. Soha, egyetlen panasz sem érkezett ellenem. Minden pozícióban dolgoztam együtt nőkkel, a legmagasabb szinteken is alkalmaztam nőket, éveken keresztül, és mindig ugyanannyit fizettünk nekik, mint a férfiaknak. Én pontosan azt tettem, amit a #metoo-mozgalom mindenki számára célként jelöl meg” – olvasható Allen nyilatkozata az Index cikkében.

(The Guardian)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Colin Swan / Flickr