Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előbb jelentek meg a pályázatok az önkormányzati újságban, mint hogy a képviselők megszavazták volna őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legalább olyan szemléletesen irányítja rá a figyelmet a szigorú pártfegyelem és a demokrácia szabályai közti ellentmondásokra, mint a nyomtatott újságírás nehézségeire az a történet, amely a Budakeszi önkormányzat háza táján borzolta a kedélyeket a héten.

Az történt ugyanis, hogy a budakeszi önkormányzat egyik cége által kiadott újság, a Budakeszi Hírmondó csütörtökön délelőtt megejelent számában olyan önkormányzati testületi döntések szerepeltek hírként, amelyekről csak délután szavaztak az önkormányzati képvsielők.

Mint azt az Átlátszó megírta, még az aznapi testületi ülés elején, délelőtt a kezükbe kapták a kéviselők az önkormányzati lap új, márciusi számát. Mint utólag kiderült, ebben már ekkor kész tényként szerepelt, hogy három pályázatot is kiírt az önkormányzat: egyet Nemzeti Összetartozás Emlékhely létrehozására, egyet „Trianoni történeteink” címmel a határon túlról Budakeszire érkezett magyar lakosság történetének kutatására, egyet pedig Budakeszi múltjának képzőművészeti feldolgozására.

A probléma csak az volt, hogy ezekről a napirendi pontokról délután, a testületi ülés során döntöttek a képviselők, tehát az újság előre megelőlegezte a döntések kimenetelét.

Persze nem ördögtől való előkészíteni valószínűsíthetően bekövetkező események hírbeszámolóit, Budakeszi esetében pedig ráadásul arról van szó, hogy 3 ellenzéki, 1 független és 7 kormánypárti képviselő alkotja a testületet, az azonban, hogy ebben a formában eljutott a nyomdáig az aznapi újság, erős képet rajzol arról, hogy milyen hatalmi és médiavszonyok uralkodnak a településen.

A lap nevében az újság egyik szerzője, Sükösd Levente azzal érvel a Facebookon, hogy ők „az előzetes támogató állásfoglalásokra” alapozva adták le a nyomdatervet, arra készülve, hogy a testületi szavazás eredménye alapján módosítják esetleg a vonatkozó oldalt a lapban, mert a nyomtatás a testületi ülés vége után indult volna el, de ez nem így történt, hamarabb készült el a lap, ezért osztották ki a képviselőknek, amiért elnézést kért a szerkesztő.

Hargitai Zsuzsanna önkormányzati képviselő (a Budakörnyék Fejlesztéséért Egyesület nevében indult az októberi választáson, a DK tagja) úgy kommentálta a történteket a Facebookon:

„Legalább a demokrácia látszatát fenn kellene tartani!”