Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki javaslatokat is befogadta a győri polgármester a költségvetés elfogadása előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elfogadták Győr 2020-as költségvetését: Dézsi Csaba András az ellenzéki javaslatokat is pozitívnak találta, és egy kicsit módosított formában megvalósíthatónak tartja őket – tudta meg az Úgytudjuk.hu.

A lap információi szerint a polgármester emellett jelezte azt is, hogy amennyiben a kormány döntései miatt jelentősen csökkennének a város bevételei,”azt nem hagyná szó nélkül”.

Győr új polgármestere a fideszes Dézsi Csaba András Borkai Zsoltot váltotta a pozícióban. Borkai október 13-án még vitte Győrt, pedig luxusjachtos-lyukas zoknis videója uralta a kampányidőszakot, és csak november 6-án mondott le posztjáról. A helyére kijelölt Dézsi a helyi Fidesz erős háttéremberének számít jó ideje, így érdekes meccsnek ígérkezett a január végére kitűzött időközi választás. Csakhogy az ellenzék kissé fejvesztve futott neki a megmérettetésnek: az elején még volt szó arról is, hogy akár előválasztást is tarthatnának, majd az ősszel egységes ellenzéki támogatással induló Glázer Tímea jelezte, hogy ő semmiképp se méretteti meg magát, végül az MSZP színeiben Pollreisz Balázs lett a jelölt, akit viszont a régi motorosnak számító Dézsi elég magabiztos fölénnyel vert meg.

A győri közgyűlés pénteken tartotta februári ülését, amelyen elsőként a tavalyi költségvetés utolsó simításaira és módosításaira bólintottak rá – Pollreisz Balázs kivételével a képviselők.

Ezután fordultak rá az idei év költségvetésére, amellyel kapcsolatban szintén Pollreisz vetette fel, hogy reméli, a város vezetése készül arra, hogy a kormány az iparűzési adó átalakítását tervezi, és abban is bízik, hogy csatlakoznak az ez ellen tiltakozó városokhoz, mivel számításaik szerint Győr 7 milliárd forinttól is eleshet, ha a kormány a tervek szerint módosítja az adót.

Dézsi a szocialista képviselő felvetésére közölte, hogy egyelőre nincs biztos információ a kormány ezirányú terveiről, ám ha a város bevételei valóban csökkennének emiatt, az ellen mindenképp szót fog emelni, szerinte azonban a vállalatok számára az adók csökkentése akár gazdasági növekedést is hozhat a városnak, mivel ennek hatására nőhet a munkahelyek száma.

Pollreisz emellett benyújtott egy módosító javaslatot is, amelyben egyebek mellett javasolta az autóipar esetleges lelassulása esetén egy gazdaságvédelmi alap létrehozását (amely átvállalná az álláskeresők egészségügyi biztosítását 3 hónapra) és az érdekegyeztető tanácsok felállítását is.

Dézsi válaszában pozitívan értékelte a módosító javaslat tartalmát és az ellenzék szerinte „újszerű és konstruktív” hozzáállását is.

Azt azonban jelezte, hogy ezen indítványokat más forrásból, az általános tartalékból oldaná meg, az érdekegyeztető tanácsra pedig nem különítene el pontos összeget, hanem a jegyzőt kérte fel arra, hogy dolgozzák ki annak felállításának módját.

Pollreisz ezek után visszavonta a javaslatát jelenlegi formájában, így arról a képviselők nem szavaztak. Az Úgytudjuk azonban azt írja, a javaslatok meg fognak valósulni, csak a Fidesz-frakció jelezte előre, hogy ebben a formában nem szavazná meg a módosító javaslatot.

via Ugytudjuk.hu