Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fenntartó nem fizet kártérítést a bicskei gyermekotthon igazgatója által molesztáltaknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyelőre nem fizet a Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóság azoknak az áldozatoknak, akiket a bicskei gyermekotthon volt igazgatója éveken át molesztált – írja a Népszava.

A napilap birtokába jutott Benedek István Zsolt, az SZGYF vezetőjének válasza, amelyet az áldozatok kártérítési igényére adott: ebben a főigazgató úgy fogalmaz, „nem áll módjában” teljesíteni az áldozatok igényét.

Az RTL Klub 2016 októberében mutatta be azt a riportfilmet, amelyben a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban éveken át elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatai beszéltek az intézmény vezetője által elkövetett visszaélésekről.

A leleplezések hatására az igazgatót, Vásárhelyi Jánost később szexuális erőszak, annak kísérlete és szexuális visszaélés miatt jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték, és amiatt is elmarasztalták, mert megpróbálta vallomása visszavonására kényszeríteni az egyik tanút. Az ex-igazgató mellett az intézmény egyik nevelőjét is elítélték.

„Az nagyon rossz, ha az az irány, hogy a magyar állam nem felelős, különösen az áldozatsegítés évében. A csapból is az folyik, hogy a hatóságok és intézmények kiállnak az áldozatok mellett, mégsem vesznek rólunk tudomást. Mulasztottak, mégis azt mondják, hogy nincs felelősségük és nem fizetnek”

– nyilatkozta a Népszavának Pop Mert Julián, a botrányt 2016-ban kirobbantó egyik áldozat.

A lap úgy tudja, polgári peres eljárás lesz az ügyből, amelynek végén a bíróság mégis kártérítésre kényszerítheti a Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóságot.

A Népszava kérdésekkel kereste az SZGYF-et, ám cikk megjelenéséig nem kapott választ.

Címlapkép: Wikimedia Commons