Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még Márki-Zay volt ellenfelének is sok a polgármesterrel szembeni új, „migránsozós” plakátkampány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ki tudja miért, de február végén ismét kampányplakátok borították el a Márki-Zay Péter irányította Hódmezővásárhely utcáit és köztereit. A Csongrád megyei közgyűlésben „társadalmi munkában” alelnöki címet betöltő Ádók János, aki a helyi, Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesületet vezeti korábbi akcióihoz hasonlóan most is Márki-Zayt kéri számon így az általa megrendelt plakáthelyeken.

A mostani kampányban olyan üzenetek jelentek meg, mint, „Köszönjük, Péter hogy eljátszottad Almási István (a Lázárt követő, 2017-ben elhunyt fideszes polgármester) örökségét!”, vagy „Köszönjük, Péter, hogy üres a város kasszája!”, van olyan darab is, ami egyszerűen csak annyit kérdez meg a nagy múltú alföldi város lakóitól:

„Most jobb?”

De a legerősebb üzenet egyenesen azt rója fel Márki-Zaynak, hogy polgármestersége alatt „vietnámi, indiai és ukrán idegen munkások” érkeztek a kisvárosba.

Azt ugyan a hódmezővásárhelyi média is csak találgatja, mi indokolja Ádók újabb, és láthatóan ugyancsak költséges plakátkampányát, de annak hatására talán jellemző, hogy még Grezsa István, Márki-Zay 2019 októberi, fideszes ellenfele is meglehetősen felháborodott azokon.

Facebook-oldalán ugyanis úgy reagált a migránsozós üzenetre:

„Szomorúan láttam a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület plakátjait. Úgy tűnik, hogy az októberi pofonból sem tanultak semmit. Egyébként én teljes mértékben támogatom, hogy bizonyos területeken jöjjön a szakképzett ukrán munkaerő. Az illegális migrációt és a munkavállalás szabadságát utoljára pont a polgármester keverte össze. Haladjuk meg ezt a szintet!”

 

A váratlan helyről érkező kiállást Márki-Zay polgármester is észrevette, Grezsával ellentétben azonban ő mégsem a bevándorlóellenes plakátokat közvetlenül kifogásolta, szerinte csupán annyi volt a baj Ádókék kampányával, hogy „a Fidesz által betelepített migránsokért” is őt veszik elő, sőt „ukrán szavazatokért felelős miniszteri biztosnak” minősítette Grezsát. Mint írta:

„Akikbe akár csak egy csepp intelligencia is szorult, azokról mint szavazókról a Fidesz már lemondott, bizonyíték erre a Lázár-csapat tegnapi működése:

1. A Fidesz által BETELEPÍTETT MIGRÁNSOK (indiai, vietnámi, és ukrán munkásokat) MIATT IS ELLENEM USZÍT óriásplakátjain, ami még az ukrán szavazatokért felelős miniszteri biztos Grezsa Istvánt is kritikára késztette.”

Majd hozzátette:

„TÉNYLEG VAN OLYAN HÜLYE, AKI NEM TUDJA, HOGY SZENNYVÍZISZAPOT ÉS MIGRÁNSOKAT CSAK A FIDESZ TUD BEHOZNI?”


De Grezsa elítélő szavaira ugyancsak elutasítólag reagált a poszt alatt Szél István, a közeli Székkutas falu fideszes polgármestere is, aki azt hangsúlyozta, szerinte nem a Fidesz, és nem is a plakátokat kihelyező Ádók szenvedett az október 13-i polgármester-választáson súlyos vereséget, „hanem Grezsa István.”

A független Márki-Zay Péternek és Ádóknak már nem ez az első csörtéje. Korábban, 2019 januárjában Ádók egyesülete olyan plakátokat rakott ki, amelyek többek között kontextusból kiragadott Mérce interjú-idézetekkel próbálták „migránspártinak” beállítani a látszólag viszont még a Hódmezővásárhelyre esetleg elvetődő vendégmunkásokat sem túlzottan szívlelő Márki-Zayt.

A független polgármester egyébként ősszel a szavazatok közel kétharmadával tartotta meg székét az egykor Lázár János által uralt Hódmezővásárhelyen, és 17%-ot vert az ellene elinduló Grezsa István orvosra és fideszes önkormányzati képviselőre.

Címlapkép: Grezsa István, Facebook