Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Románia és Bulgária lett az EU gazdag országainak szemétlerakója

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajnos remekül szimbolizálja az EU nyugati és keleti országai közötti hatalmi különbségeket, hogy az elmúlt években a gazdagabb tagállamok rendre Romániába és Bulgáriába szállították el a szemetüket, az ügyletekre pedig mind az alvilág emberei, mind a korrupt politikusok rátették a kezüket – írja véleménycikkében Ivaylo Ditchev, a Szófiai Egyetem kulturális antropológia professzora.

A cikket a hvg.hu szúrta ki a Deutsche Welle közszolgálati portálon, amelyben a szerző már az elején felvázolja, hogy a két ország, amely egyébként is az EU legszegényebbjei között van, hatalmas gondban van a szemétlerakás miatt.

Jelenleg Romániában és Bulgáriában csak az ország szemetének 10%-át hasznosítják újra, a legnagyobb részét – Romániában például 100 ezer tonna PVC műanyagot – inkább cementgyárakban égetnek el, ami rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt.

Amint azt Ivaylo Ditchev felidézi, az olasz rendőrség leplezte le, hogy a maffia is beszállt a „hulladékbizniszbe”. Romániában hatalmas botrány is volt belőle, egyebek között a környezetvédelmi miniszterüket is letartóztatták, amikor kiderült, hogy valójában milyen sok illegális szemétlerakó van az országban, köszönhetően a mérhetetlenül sok nyugati szemétimportnak – miközben emiatt Bulgáriában is konkrétan meghúszszorozódott a hulladékimport mértéke.

De hiába a rendőrség rajtaütése, a helyzet továbbra is változatlan. A szófiai professzor szerint a maffia mellett a politikusok is nyakig benne vannak a szemétlerakással kapcsolatos korrupt ügyletekben, miután hatalmas pénz van abban, hogy a nyugati államok – főleg Németország és a skandinávok – Romániába és Bulgáriába szállíttatják a szemetüket, hogy ott feldolgozzák és újrahasznosítsák azokat.

Csakhogy azt már senki nem követi, valójában mi is történik ezekkel a szállítmányokkal, így sajnos sokszor csak elégetik vagy illegális szemétlerakókon teszik le őket.

A cikk megjegyzi azt is, hogy a keleti állampolgárokban mindez olyan érzést kelt, mintha „másodosztályúak” lennének a nyugati országok szemében, hiszen tulajdonképpen szó szerint az ő országaik lettek a nyugat szemétdombjai. Ditchev hozzátette, a probléma jól rávilágít arra, hogy

a mindenféle termékek féktelen termelése és fogyasztása hatalmas nyugati kiváltság, miközben a gazdaságilag kiszolgáltatottabb keleti tagállamokra marad, hogy az utánuk maradt hulladékkal kezdjenek valamit.

Az Index egyébként éppen február 24-én írt arról, hogy Nagy-Britanniából érkező illegális szemétszállítmányra csaptak le Romániában. A hulladékot használt háztartási cikkekként álcázva juttatták be Konstanca kikötőjébe, ahol a hatóságok lecsaptak a 16 konténeres rakományra.

Amikor feltárták a szállítmányt, műanyag dobozokat, poharakat, tönkrement háztartási gépeket, törött üvegtárgyakat is találtak.

A konténerek egy bukaresti cég tulajdonában vannak, az ügyben pedig már eljárás is indult egy 36 és egy 33 éves román állampolgár, valamint egy brit állampolgár ellen törvénytelen hulladékexport miatt. A rakományt a hatóságok visszaküldték Nagy-Britanniába.

A DW teljes cikke elolvasható itt.

Címlapkép: Tom Fisk / Pexels