Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elvették az Arcanum Digitális Tudománytár támogatását, fizetniük kell a kutatóknak az archívumokért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) nemzeti programjának költségvetése már nem biztosítja az Arcanumhoz való ingyenes hozzáférést a tagintézmények tagjainak – tudta meg a Media1.

Az Arcanum Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely könnyen kereshető formában teszi elérhetővé több száz hazai napilap, hetilap, tudományos és szakfolyóirat minden lapszámát, továbbá sok lexikon és tematikus könyvgyűjtemény is megtalálható itt . Ezen kívül történelmi térképekről és a magyar közgyűjteményekről is van egy méretes adatbázisuk.

Amint azt a Media 1 megjegyzi, olyan kincsek is vannak itt, mint a Nemzeti Sport minden lapszáma 1905 óta, valamint a Népszabadság (1944-2016) és a Népszava (1873-2019) számai. Összesen több mint 30 millió oldalt digitalizáltak már az elmúlt 30 évben.

Az Arcanum szolgáltatására bárki előfizethet, itt lehet többet megtudni a működésükről.

Az EISZ tagintézményei különböző államigazgatási szervek, például az Országos Bírói Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, de hozzájuk tartozik több levéltár, felsőoktatási intézmény, múzeum, könyvtár, egészségügyi intézmény és számos határon túli szervezet is. Eddig az itt dolgozók vagy tanulók ingyenesen hozzáférhettek ezekhez az adatbázisokhoz, mostantól viszont maximum akkor tudnak belépni, ha saját zsebből, egyénileg előfizetnek rá.

Eddig az Arcanum Digitális Tudománytára, vagyis a periodikákat tartalmazó adatbázis-szolgáltatás 2016 és 2019 között az Elektronikus Információs Szolgáltatás Programtanács döntése alapján még 100 százalék központi támogatást kapott, így az EISZ tagintézményei előfizetés nélkül vehették igénybe a szolgáltatást. Viszont most kiderült, hogy az EISZ 2020-as költségvetésében már nem áll rendelkezésre forrás, amivel finanszírozhatnák az ingyenes hozzáférést.

Pedig az EISZ honlapjáról kiderül, hogy

az EISZ Programtanács és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának vezetősége többször is jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutatták a digitális adatbázis fontosságát, és több előterjesztést is benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. De így sem kaptak anyagi támogatást arra, hogy továbbra is elérhessék az Aracanum Digitális Tudománytárat.

Amint azt a Media 1 is hangsúlyozza, a Magyarországon egyébként is megalázóan keveset kereső kutatóknak ezután évente 30 ezer forintot kellene fizetniük a hozzáférésért, vagy ha kisebb csomagokat szeretnének, akkor 24 óráért 2500 forintot, 1 hónapra 5 ezer forintot, 6 hónapra pedig 20 ezer forintot.

Pedig az a feladat, amit az Arcanum lát el, hihetetlenül fontos, közszolgálati feladatot lát el, így a köz javát szolgálja. Tehát valójában a kérdés akár az is lehetne, miért előfizetésekből kell fenntartania magát egy olyan cégnek, ami felbecsülhetetlen értékű közkincseket gondoz egyedülálló módon; miért nem teszi lehetővé az állam, hogy mindenki számára ingyenesen elérhetőek legyenek ezek az archívumok?

(Media1)