Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes képviselő cége nyerte a közétkeztetést Sümegen, az ellenzék összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez

Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett az ellenzéki összefogás három civil önkormányzati képviselője Sümegen, miután kiderült, komoly összeget kaphat egy fideszes képviselőtársuk magánvállalkozása az önkormányzattól.

Remete József az októberi választásokon került be a sümegi önkormányzat képviselő-testületébe, nem sokkal korábban, 2019 augusztusában azonban a vendéglátással foglalkozó Remete Kft. ügyvezető igazgatója és egyben tulajdonosa lett.

A fideszes többségű önkormányzat tavaly év végén úgy döntött, a képviselő cégét bízza meg az önkormányzati fenntartású intézmények közétkeztetésének lebonyolításával, amiért a céggel kötött szerződés szerint előreláthatólag 40-50 millió forintnyi közpénzt fog kifizetni a város 2020-ban.

Az már csak hab a tortán, hogy Remete az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke is, amely véleményezi például a közétkeztetésről szóló előterjesztéseket is – vagyis elég fontos szerep jutott neki saját cége kiválasztásában.

„Megítélésünk szerint ez a tevékenység alkalmas arra, hogy a társadalomnak a népképviseleti szervbe és annak tagjaiba vetett bizalmát, hitét megingassa. Nem a bizalmat erősíti, hogy a mandátumot szerzett képviselő – akinek minden esetben elfogulatlanul kell döntést hoznia, az elfogultság látszatát is kerület kell – annak a képviselő-testületnek a tagja, bizottsági tagja, mely az ő saját tulajdonú vállalkozását bízza meg”

– írja az összeférhetetlenségi eljárást kezdeményező Élhetőbb Városért Egyesület három képviselője, Dr. Szalai Mária, Oszkó Zoltán és Dr. Vattai Péter, akik azt kérik, az eljárás során állítsák választás elé Remetét: képviselőként vagy Sümeg városával szerződésben álló gazdasági szereplőként kívánja tevékenységét folytatni. Ha pedig nem tesz nyilatkozatot ezzel kapcsolatban, a képviselői mandátumának megszüntetését tartják indokoltnak.

A tavaly novemberi képviselő-testületi előterjesztésből egyébként kiderül, hogy már 2009 óta a Remete Kft. végezte a közétkeztetést (a cég tulajdonosa és ügyvezetője azonban csak 2019-ben lett Remete József). A fideszes képviselő már ebben az időben is önkormányzati képviselő volt, ugyanis a 2006-os önkormányzati választáson bejutott a képviselő-testületbe. A következő, 2010-es választáson nem kapott képviselői mandátumot, 2014-ben és 2019-ben viszont újra bejutott a testületbe.

Remete tavaly decemberben is bekerült a híradásokba, miután trágár szavakkal illette a jobbikos Jakab Pétert Facebook-oldalán, ami miatt szintén azt gondolják a beadvány benyújtói, hogy a fideszes képviselő méltatlan mandátumára.

Az eljárással kapcsolatban felkerestük kérdéseinkkel a sümegi önkormányzatot is, amint kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila