Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EU-s nagykoalíció vonná meg a kifizetéseket a jogállamiságot megsértő országoktól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője posztolta Facebook oldalára azt a Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének írt levelet, melyben az Európai Néppárt, az S&D, vagyis a szociáldemokraták, a liberális Európa Megújítása, valamint a Zöldek vezetői írtak alá, és kifejtik véleményüket, miszerint a következő költségvetési ciklusban komoly feltételekhez kötnék az európai források kifizetését.

Ebben többek között az az izgalmas, hogy a Fidesz és a KDNP – egyelőre – az Európai Néppárt frakciójában ülnek, a levélben foglalt elvek szerint pedig épp az olyan kormányokat büntetnék, mint amilyen a magyar, vagy a Fideszhez közel álló lengyel.

A levélben többek között az áll, hogy

„Ez alkalommal is szeretnénk megerősíteni, hogy szükségét látjuk egy új mechanizmus létrehozásának az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket”.

A 2021-28-as, soron következő hétéves ciklus során a levelet aláíró frakciók szerint az Uniónak feltételeket kellene támasztania az EU-s kifizetéseket kapó országok felé, ezek közé jogállami és az EU-s irányelvek alapján lennének meghatározva.

Ahogy Ujhelyi bejegyzésében írja,

„A frakcióvezetők nyilvánvalóvá teszik azt is, hogy kiemelt prioritást jelent egy új mechanizmus megteremtése, ami a jogállamiság és az uniós értékek sérelme esetén is megfelelő védelmet nyújt az uniós költségvetésnek.”

A frakcióvezetők kitérnek arra is, hogy nem támogatják a közös agrár- és kohéziós politika költségvetésének csökkentését – noha ezek igen problematikusak, az agrártámogatások rendszere alapvetően a nagybirtokosok érdekeit szolgálja, ráadásul súlyosan káros környezeti hatásokkal is bír. A kohéziós költségvetésből az Unió pedig jobbára olyan projekteket támogat, melyek infrastrukturális beruházások, és megvalósulásukkal leginkább a perifériáról a centrum felé tartó tőkeáramlás válik hatékonnyá.

A levélben emellett kifejtik, hogy továbbra is szándékoznak az unió olyan fontos projektjeire költeni, mint az ifjúság, kutatás és innováció, környezetvédelem és klímaátalakulás, digitalizáció, szociális jogok, migráció, külső cselekvés, biztonság és védelem.

Charles Michel február 20-ra hívott össze rendkívüli ülést, előtte találkozik valamennyi résztvevővel. A 444 szerint Orbán Viktor miniszterelnök februári találkozójuk után úgy nyilatkozott,

„Az alapkoncepciója a költségvetésnek nem sportszerű. Ahogy itt mondják, vagy itt kell mondani: unfair”

– utalva ezzel arra, hogy a következő ciklusban Magyarországnak húsz százalékkal kevesebb forrást irányoz elő a tervezet.

Ugyanakkor a négy, együtt komoly többséggel bíró frakció vezetőjének közös levele is fejfájást okozhat a kormánynak, tekintve hogy a tanácsnak mindenképp figyelembe kell vennie álláspontjukat. Amennyiben a pártok által javasolt rendszer és védelmi mechanizmusok felállnak, a kormánynak jóval nehezebb dolga lesz, mint a jelenlegi, most véget érő ciklusban, mikor semmi szankciója nem volt gyakorlatilag a jogállami normák, vagy az EU-s irányelvek megsértésének.

via 444
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán