Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország katonai csapást mérne Szíriára, ha az nem állítja le az offenzíváját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idlibben, az utolsó, lázadók által ellenőrzés alatt tartott szíriai tartományban a kormányerők orosz légicsapásokkal támogatva folytatnak offenzívát tavaly tavasz óta. A török-szír határ közelében mintegy 3 millió civil sorsa bizonytalan, miközben Erdoğan török elnök katonai válaszcsapásokkal fenyegette meg Basár el-Aszad szír elnököt, ha az nem hagy fel az offenzíva folytatásával.

Törökország hétfőre virradóra küldött jelentős méretű katonai konvojt az ostromolt észak-szír tartományba, amit déli határainak biztosításával magyarázott. A beérkező török kontingens szinte azonnal fegyveres összetűzésbe keveredett szír kormányerőkkel, melynek eredményeképp 8 török (és 13 szír) katona életét vesztette.

A török elnök kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun így kommentálta a hétfői esetet:

„Basár el-Aszad helye a jövőben nem az elnöki palotában, hanem a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt van.”

Törökország egyébként maga is támogat több lázadó milíciát Idlib térségében, így közvetlenül is érintett a konfliktusban.

A Ciprus-méretű tartományban a hadműveletek kezdete (tavaly április) óta már mintegy 400 ezer ember kényszerült menekülésre otthonából az ENSZ Humanitárius Megfigyelő Hivatalának (Humanitarian Coordination Office – Ocha) jelentései szerint.

„A folyamatos ágyúzás és légicsapások Idlib déli részén, főként civilek által lakott területeken jelentős számú áldozattal járt, nők, férfiak és gyerekek körében egyaránt.”

– jegyezték fel az egyik ENSZ-jelentésben.

A Szír Egészségügyi Hálózat (SAMS) adatai szerint 51 egészségügyi létesítményt összesen 72 légi támadás ért tavaly április és december között. Több nagyobb kórháznak teljesen be kellett szüntetnie az operációk végzését a károk miatt, a mobil egészségügyi klinikák „elfogadhatatlan kondíciók közt” kénytelenek működni, és egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő utánpótlás.

Az OCHA jelentése szerint a decemberi jelentésekben szereplő menekültek közül 140 ezer gyermek van, ezek mintegy fele ráadásul 5 éven aluli. Az egészségügyi segítőszolgálatok eddig 69 súlyosan alultáplált gyermeket és 276 akutan alultáplált anyát regisztráltak eddig, de több tízezren szorulnak rajtuk kívül még élelmiszer-segélycsomagokra.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy a Szír Emberi Jogi Hálózat (SNHR) szerint, ami az ENSZ-nek készít jelentéseket a helyi helyzetről, orosz harci gépek, és szír kormányerők szándékosan támadnak civil célpontokat a hadműveletek során.

Fadel Abdul Ghany, a szervezet elnöke korábban a Reuters-nek azt nyilatkozta,

„Az orosz hadsereg és szír szövetségese szánt szándékkal céloz meg civileket, rekordmennyiségű egészségügyi létesítményt bombáznak.”

(The Guardian)