Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hitlert idézte a városmajori szélsőjobbosok német vendége tegnap

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hitlert dicsőítette és idézte a tegnapi „Becsület napján” Matthias Drewer, a német Die Rechte (Jobbpárt) dortmundi illetőségű tagja a Városmajorban. Drewer beszéde, ahogy azt a Magyar Narancs tudósítása kiemelte,

arról szól, hogy ellenségük vezetékneve „nem Müller, hanem Rotschild, Goldman és Sachs”. Arról is panaszkodott, hogy Németországban bajba került már azért, mert a „a legnagyobb német államférfi” szavait idézte.

Majd az idézetet itt is elmondta, a szervezők magyar fordításában úgy hangzott:

„Nem elég, ha pusztán tudatosítunk valamit magunkban. Úgy gondolom, meg is kell esküdnünk rá. Harcolj!”

Azaz viszonylag szabad magyar fordítással kísérve Adolf Hitlernek azt a mondatát citálta a figyelmesen hallgató, feketeruhás katonai alakzat elé, ami az eredetiben így hangzik:

„(Es) genügt nicht die blosse Ablegung des Bekenntnisses: Ich glaube, sondern der Schwur: Ich kämpfe!”

(Pontosabb fordításban: „Nem elég a puszta, múló vallomás: Hiszek, csakis az eskü: Harcolok!”)

Az idézet viszonylag hírhedt, és a Führertől származtatják, és számos példányban megjelent a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt propaganda-osztályának a vezér szavait gyakran idéző heti kalendáriumában (wochenspruch), 1940 februárjában is. Egyes visszaemlékezések szerint a náci időkben a konfirmáló evangélikus fiatalok is megkapták ezt az idézetet a Luthertől származó mondatok mellé.

Drewer, akit, ahogy a Narancs fényképes beszámolója is kiemelte, „náci hipszterként” is ismerik hazájában, és a neonáci mozgalomból kiválva alakították meg apró pártjukat 2012-ben, amikor nagyobb újnáci politikai csoportosulások Nemzeti Demokrata Párt (NPD) néven egyesültek. Matthias testvére, a többször elítélt Cristoph Drewer a párt első vezetőjét, Christian Worch-ot váltotta még 2018 elején.

A legutóbbi, 2019 májusi EP-választáson szimbolikus listavezetőjük a 89 éves, ugyancsak bevallottan nemzetiszocialista, és 2018 végén elítélt, börtönbüntetését töltő Ursula Haverbeck ismert német Holokauszt-tagadó volt.

A nyíltan neonáci Drewer-fivérek figyelnek arra, hogy pártjuk a német törvényekkel összhangban működjön otthon, bár maguk számtalanszor provokálnak utcai konfliktusokat. Legutóbbi nagy vonulásukon, 2019 májusában, Dortmundban azonban az ellentüntetők messze többen voltak, mint a Die Rechte által utcára hívott tömeg.

Az eseményen Dreweren kívül beszédet mondott még Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja is.

Az újnácik, és más szélsőjobboldaliak 1997 óta tartják meg „Becsület napja” néven az 1945-ös kitörésre emlékező rendezvényüket. Akkor, a budai várban még Győrkös István at ugyancsak újfasiszta Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója kezdeményezésére gyűltek össze Európából a szélsőjobboldali mozgalmak. Győrkös azóta két rendőrnyomozó meggyilkolásának vádjával állt bíróság elé, és 2019 nyarán első fokon, nem jogerősen az ügyben életfogytig tartó fegyházra ítélték.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás