Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csoportos garázdaság miatt nyomoznak az antifasiszta tüntetésen történtek miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton tartották magyar és nemzetközi szélsőjobboldali csoportok az 1945-ös budai kitörés emlékére szervezett „Becsület Napjaként” jelölt rendezvényüket. A militáns szélsőjobboldaliak demonstrációját idén az eddigiekhez képest jelentősebb méretű antifasiszta ellentüntetés kísérte. A két rendezvényről, illetve az ún. kitörés túráról a Mérce is beszámolt.

A két, egymással erős politikai ellentétben álló csoport között a tüntetések során is többször zajlott szóváltás, az ellendemonstráció tagjai igyekeztek dobokkal és egyéb zajkeltő eszközökkel megzavarni a szélsőjobboldali megemlékezést.

A rendezvények hivatalos lezárása után azonban több helyen is összetűzésbe került a két csoport, illetve az ezekből leváló kisebb csoportosulások.

Az egyik ilyen jelenet során – amit a Blikk videósa rögzített – látható, ahogy a szélsőjobboldali tüntetés néhány résztvevője megközelít egy nagyobb csoport ellentüntetőt. A kisebb csapat egyik tagja egy fokoshoz hasonló tárgyat szorongat, majd némi szóváltás után támadásba lendül vele, legalábbis a videóból így lehet kivenni az eseményeket:

Ezt követően az ellentüntetők közül többen nekiesnek az illetőknek, majd egy darabig üldözik is őket, közben többször fizikai inzultusokkal kísérve a kergetőzést.

Egyik – neve elhallgatását kérő – olvasónk szerint eredetileg a tumultuózus jelenettel kapcsolatban először őt állították elő (a videón is látszik valamennyire, ő maga nem vesz részt az attakban, viszont a végén felvesz a földről egy táblát, ami miatt a rendőrök támadóként azonosítják először, majd elkezdik vele szemben az intézkedést). Amikor később, már a rendőrkapitányságon kiderült, hogy nincs köze a fizikai atrocitásokhoz, inkább tanúként hallgatták ki.

A Mérce megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya az alábbi tájékoztatást adta:

„(…) az Ön által említett rendezvényen történtekkel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az esettel összefüggésben a rendőrség válaszadásunkig egy embert állított elő.

A folyamatban lévő nyomozásról bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni.”

Ezek szerint tehát úgy tűnik, hogy a rendőrség csoportos garázdaság miatt folytat nyomozást (az esetben először értesüléseink szerint könnyű testi sértés miatt vizsgálódtak), ami bűncselekményi alakzatban akár 3 év szabadságvesztést is eredményezhet.