Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hadd menjünk békében” feliratú táblákkal tüntetett két-háromszáz menekült a szerb határnál

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két-háromszáz menekült érkezett csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz, békés tüntetést szervezve próbálják elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt és továbbmehessenek Nyugat-Európába. A csoportban nagyon sok a gyerek, egy anya magával vitte csecsemőjét is.

A hvg helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a kisebb tömeg leült a szerb határon lévő kerítés előtt, terveik szerint addig maradnak a menekültek, míg át nem engedik őket. Végül őket a rendőrök felállították. A csoporttal a rendőrök kommunikálnak, a határ mögött rendőrsorfal áll, ők két rendőrségi busszal érkeztek a helyszínre. Az M1 szerint rendőrségi helikopter köröz a határ fölött és 100-150 rendőr van a helyszínen.

A többségében szír és afgán menekültek az elmúlt hónapokat Szerbiában töltötték, de nem tudják, mire számíthatnak – korábban volt, aki a határ Magyarország felőli megnyitásában bízott. Elterjedt közöttük az a nézet, hogy Horvátország felé veszélyes elindulni, ezért próbálkoznak Magyarország felé. A mostani megmozdulás egy zárt Facebook-csoportban szerveződött, a résztvevők többek között „A gyerekeink jobbat érdemelnek”, „Hadd menjünk át békében” és „Menekültek vagyunk, nem bűnözők” feliratú táblákkal készültek, illetve egy petíciót szerettek volna átadni.

A hvg információi szerint Szabadkáról is úton van egy kelebiai csoport a határ felé, ők is csatlakoznának a békés demonstrációhoz. Egy szír menekült a hvg.hu-nak elmondta, hogy családtagjai már Németországban vannak, és utánuk akar menni. A lapnak egy jemeni férfi azt mondta, emberséget kértek a magyar rendőröktől.

A szerb rendőrök is jelen vannak, ők távolról figyelik az eseményeket. A szerb határátkelőn senkit sem állítottak meg, pedig „a tömeg nem akkora, hogy ne lehetett volna megkérni őket, hogy máshol tüntessenek” – számolt be a hvg tudósítója. A tömeg békés, az ülők mellett többen lefeküdtek, valamint hálózsákokkal és pokrócokkal készültek és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Humanitárius szervezetek, például az Orvosok Határok Nélkül is takarókat, sátrakat osztogat a térségben.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy „bevándorlók indultak szervezett csoportban Szerbia felől Magyarország irányába”.

A bevándorlásellenes kormánymédia, az M1 több mint ötvenperces rendkívüli híradó keretében számolt be az eseményekről, ennek során számos szakértő felhívásával megállapították, hogy „egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött”. Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek elmondta, „borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok, hiszen nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy ilyen menet megszervezéséhez.” A helyismeret terén bár Horváthnak lehet, hogy igaza van (bár a menekültek már hónapok óta a Vajdanságban rekedtek, így ténylegesen ismerhetik a környéket), a tüntetők viszont telefonokkal és internetkapcsolattal rendelkeznek, érthető módon tehát különböző térképalkalmazások, illetve akár papírtérképek is a rendelkezésükre állnak.

A közmédia híradója Speidl Biankát, a Migrációkutató Intézet vezető elemzőjét is kikérdezte, Speidl szerint az angol és arab nyelvű kiáltvány megszerkesztése „nyugati gondolkodást tükröz”. A kiáltvány megszerkesztése azonban lehetséges, hogy csupán abból a célból lett kétnyelvű, mivel a menekültek szeretnék megértetni magukat Európában is. Egy nő például németül próbálta megértetni magát a rendőrökkel.

Szerbiában jelenleg hatezer menekült tartózkodik, ez az eddigi legnagyobb hozzájuk kötődő esemény eddig idén a szerb-magyar határszakaszon. Korábban január végén egy 60-70 fős csoport próbálta meg áttörni a határt, közülük több embert elkaptak és gyorsított eljárásban elítéltek.

Az eseményeket 20:04-től kezdődően a hvg Facebookon élőben közvetíti.

(hvg, MTI, hirado.hu, Index)

Címlapkép: MTI/Molnár Edvárd