Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy hónapnyi tüntetés után új miniszterelnöke van Iraknak, de a régi politikai elit csak nem tűnik el

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mohammed Tawfiq Allawi kétszeres korábbi kommunikációs minisztert Barham Saleh elnök nevezte ki miniszterelnökké. A korábbi miniszterelnök Ádel-Abdul Mahdi novemberben az októberben indult kormányellenes tüntetéssorozat hatására mondott le, azonban kormányfőként a helyén maradt.

Bagdadban hónapok óta zajlik az immáron „októberi forradalom”-nak elnevezett tüntetéssorozat: a súlyos munkanélküliség és Irak gazdasági válsága miatt felháborodva fiatal frissdiplomás fiatalok követelik a jelenleg hatalmon lévő iraki politikai elit távozását. Kászim Szulejmáni meggyilkolása után az USA-iráni krízishelyzet lecsillapodásával új erőre kaptak a Mahdi lemondását követően az immár ideiglenesen hatalmon lévő iraki kormány távozását követelő tömegtüntetések.  A tüntetéshullám több hónap alatt sem halt el, a tüntetők hónapok óta kitartanak a Tahrir téri bázisukon.

A tüntetőket a helyi biztonsági erők sem kímélik: január 24-én, múlt pénteken a kormányellenes erők felszámolása érdekében az iraki hatóságok lerohanták a tüntetők néhány bázisát, majd fokozatosan a Tahrir tér felé haladtak. A műveletek során hónapok óta éles lőszereket és könnygázt is bevetetnek az ellenállókkal szemben, valamint a bázisok lerohanásakor sátraikat is felgyújtották. A tüntetéshullám első pár hetében már több mint százan haltak meg.

Ezzel az október óta tartó megmozdulások már legalább ötszáz halottnál és tizenhétezer sebesültnél tartanak.

A héten korábban a helyi média arról számolt be, hogy Irak elnöke, Barham Saleh ultimátumot adott a parlamentnek az új miniszterelnök személyét illetően, hogy ha nem neveznek ki új miniszterelnököt, ő maga fog. Végül miután több lehetséges miniszterelnököt is elutasítottak a tüntetők és a kormány sem jutott konszenzusra, Saleh a saját kezébe vette a döntést.

Allawi közösségi médiafelületein videóban jelentette be kinevezését, és ugyanebben a videóban kérta az iraki tüntetőket arra, hogy addig folytassák a tüntetéseiket, amíg minden követelésüket meg nem valósítják. Az új miniszterelnök Allawinak egy hónapja van arra, hogy új kormányt alakítson, amit az előrehozott választásokig fog vezetni. Kinevezése után egyből támogatását fejezte ki a tüntető tömeg számára.

„Ha nincsenek a ti áldozataitok és a bátorságotok, nem lett volna változás az országban. Hiszek bennetek, és éppen emiatt kérlek titeket, hogy folytassátok a tünetéseket” – mondta az új miniszterelnök.

Ígérte, hogy felelősségre vonja a tüntetők halálát okozókat és harcba száll a korrupcióval is.

Azonban a tüntetők az új miniszterelnök Allawit sem fogadják el, úgy gondolják, ő is ugyanannak a lényegében 2003 óta hatalmon lévő politikai elitnek a része, amit meg akarnak dönteni.


Az új miniszterelnök videójának megjelenése után szinte azonnal százak jelentek meg a bagdadi Tahrir téren az új miniszterelnök elutasítását skandálva, a tüntetők szerint Allawit „ugyanaz a bűnös, korrupt osztály nevezte ki, ami oda vezetett minket, ahol most tartunk”. De nemcsak a fővárosban történtek megmozdulások, a dél-iraki város, Nászirijja tüntetői is nyilatkozatot adtak ki Allawi elutasításáról:

Ő egy kompromittált jelölt, aki ugyanazon szektás hatalommegosztó politikai rendszerhez tartozik (muhasasa), amely ellen tiltakozunk, és ami nem képviseli a tiltakozók törekvéseit. Ennek alapján a válaszunk az lesz, hogy még erőteljesebben eszkaláljuk a dolgokat, mint az előző alkalmakkor.”

Az Al Jazeera által megszólaltatott tüntetők is erről beszéltek, nem is kérdés, hogy a tüntetések – immáron Allawi ellen – ezután is folytatódni fognak, már egyből vasárnap.

(BBC, Al Jazeera, Mérce)
Címlapkép: Twitter / @azalalsayab