Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy mexikói újságíró korruptnak nevezett egy politikust, most félmillió dollárt kell fizetnie

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sergio Aguayo, Mexikó egyik legismertebb akadémikusa és publicistája korruptnak nevezte Humberto Moreira volt kormányzót egy országos lap hasábjain, miután pénzmosás, drogkartellezés és az állam eladósításának gyanújával őrizetbe vették.

Az eset még 2016-ban történt, most viszont azt követelik Aguayótól, hogy fizessen 530 ezer dollárt rágalmazás bűnéért – a politikust ugyanis bizonyíték híján azóta elengedték.

Korábban Aguayót is ártatlannak találták, és megállapították, hogy nem okozott erkölcsi kárt Moreirának, de 2019 októberében egy másik bíró épp az ellenkezőjére jutott, így elítélte az író-aktivistát. A félmillióból 24 ezer dollárt rögtön ki kellett fizetnie, amit Aguayó meg is tett, máskülönben elvették volna a házát.

A védőügyvédei érvényteleníteni próbálják az ítéletet, ugyanis összeférhetetlenséget fedeztek fel: kiderült, hogy az új bíró testvére egy igencsak jövedelmező üzletet visz a volt kormányzó testvérével.

A Washington Post szerint az embereknek egyébként nem okozott nagy meglepetést, hogy Moreira korrupciós ügyekbe keveredett, most viszont a vádak felgöngyölítése helyett mégis inkább a szólásszabadság országos ügye lett az egészből.

Az újságírók aggódnak, ugyanis szerintük ez egy új szintjét mutatta meg annak, meddig képes a hatalom elmenni a kritikusok elhallgattatásában.

„Az ítélet veszélyes precedenst teremthet Mexikóban, ahol az újságírók egyre inkább célpontjai a hatalommal bíró politikusoknak” – mondta Jan-Albert Hootsen, egy újságírók védelméért létrejött szervezet szóvivője.

A kedélyeket tovább borzolja, hogy az újságírók nemrég megszerezték az új igazságügyi reformcsomag tervezetét, amelyből kiderült, hogy a rágalmazást bűncselekménnyé akarják tenni.

Január 29-én Denise Dresser politológus számon is kérte egy sajtótájékoztatón Andrés Manuel López Obrador elnököt, hogy támogatja-e a javaslatot, aki azt ígérte, nem fogja.

„Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy garantáljuk a szólásszabadságot, az ötletcserét és az eltérő véleményekhez való jogot” – mondta a mexikóiak által csak AMLO-nak nevezett elnök.

A 2018-ban megválasztott atipikus baloldali Andrés Manuel López Obrador elnökről itt írtunk részletesen. Beiktatásakor azt ígérte, véget vet az országban a korrupciónak és a neoliberális gazdaságpolitikának.

Ahogy azt a Washington Post is megjegyzi, több szemtanú is arról vallott, hogy látta, amint a meglehetősen veszélyesnek számító Zetas drogkartell dollármilliókkal fizette le Humberto Moreirát és testvérét politikai kontrollért cserébe. A volt kormányzó azonban azt állítja, mindez hazugság, és szerinte gyanús, hogy pont olyan drogkereskedők vallottak ellene az Egyesült Államokban, akik az információért cserébe előbb szabadulhattak.

A Reporters Without Borders nevű szervezet egyébként minden évben rangsorolja a világ országait a sajtószabadság mértéke szerint, jelentéseik alapján pedig elmondható, hogy Mexikóban nincsenek túl jó helyzetben az újságírók, és 144. helyezettként az ország a lista alján szerepel.

Ugyanakkor Andrés Manuel López Obrador elnöksége óta rekordot döntött, hogy milyen kevés riportert öltek meg, amit pozitív trendként értékelt a szervezet. Bár arra még így is felhívták a figyelmet, hogy Mexikóban ez egy igencsak veszélyes szakma és nagy eséllyel megtapasztalják az erőszak valamilyen formáját a szakmabeliek. Magyarország ugyanezen a listán egyébként a 87.

(Washington Post)

Címlapkép: Eneas De Troya / Wikimedia Commons