Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

HVG: Pikó Andrást lejárató nyilatkozatot írattak alá óvónőkkel Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A józsefvárosi önkormányzat tudta nélkül, de rájuk hivatkozva kérte valaki a kerületi óvodák dolgozóit, hogy jelentsék ki: nem tagjai semmilyen civil szervezetnek. Ez már önmagában is törvénytelen lenne, viszont így, hogy visszaéltek az önkormányzat nevével, még súlyosabb a helyzet – derül ki a HVG riportjából.

A lapnak az óvodai munkatársak elmondták, furcsának találták és ellenérzéséket keltett bennük, hogy a civil támogatással posztjára kerülő Pikó András polgármester arra kötelezi a kerület dolgozóit, hogy ilyen nyilatkozatot írjanak alá.

Nem is értették, miért ne lehetnének tagjai civil szervezeteknek, hiszen van köztük, aki például a hobbija miatt tagja kulturális egyesületnek, de ebbe az általában tiltó megfogalmazású, „semmilyen civil szervezet” kitételbe az állatvédőktől kezdve sokféle szerveződés beletartozhat.

A HVG forrásai szerint a dolgozókkal az óvodai vezető íratta alá a nyilatkozatot, aki arra hivatkozott, hogy a kérés az önkormányzattól érkezett. A lap látott is fotókat a dokumentumról, amelyben tényleg az 1/2020. (I.17.) számú Polgármesteri-Jegyzői Együttes utasításra hivatkoznak. Több óvónő pedig valóban aláírta ezeket, ugyanis féltette az állását.

A civil szervezeti tagság mellett arról is kellett nyilatkozniuk, hogy nincs a munkaviszonyukkal összeegyeztethetetlen másodállásuk. Ahogy azt a források elmondták, ez még akár indokolt is lehetett volna, bár furcsa volt, hogy korábban soha nem kellett erről számot adniuk.

A HVG megkereste Pikó András VIII. kerületi polgármestert is, aki egyenesen a laptól tudta meg, hogy ilyesmire sor került. Ők soha nem kértek efféle nyilatkozatot, így vizsgálatot indítanak hamis tartalmú adaszolgáltatásra felkérővel szemben.

Pikó Facebookon is reagált: már szerda délután 5 órakor találkozott a kerületi óvodák dolgozóival, hogy bocsánatot kérjen azért, hogy a nevével visszaélve megfélemlítették és adatszolgáltatásra kötelezték őket.

„Engem akartak lejáratni, de őket használták eszközül” – írja.

Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója is nyilatkozott a HVG-nek, aki elmondta: arra nézve, hogy a munkavállaló részt vesz-e valamelyik civil szervezetben, még csak adatot sem lehetne ilyen formában gyűjteni, nemhogy ennek kizárására kényszeríteni az alkalmazottakat. Ráadásul mivel a munkáltatótól függ az egzisztenciájuk, már az is aggályos és szabálytalan, hogy nyomásgyakorlásként élhették meg, amikor ilyen tartalmú nyilatkozatot kellett aláírniuk.

(HVG)