Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA arra kéri a kormányt, halassza el a Természettudományi Múzeum költöztetését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyhangú állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát keddi ülésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése kapcsán.

A testület a következő érvekkel emelte fel hangját az intézmény áthelyezése ellen:

  • A gyűjtemény többszöri költöztetése nemzetközi tapasztalatok alapján jelentős károsodással jár.
  • A központi fekvésű fővárosból való elköltöztetés nehezebben megközelíthetővé teszi a múzeumot például a középiskolás és egyetemi diákok, turisták legnagyobb része számára, a látogatottság nagyságrenddel fog csökkenni.
  • A múzeumban működő és a múzeum gyűjteményeivel dolgozó tudományos közösségek kutatási feltételei nehezednek, illetve részben ellehetetlenülnek.

Az Akadémia elnöksége arra kéri a döntéshozókat, hogy halasszák el a költöztetés végrehajtását, és vizsgálják felül a döntést. A testület ugyanakkor támogatta korszerű vidéki tudományos kiállítások létrehozásának szándékát.

A múlt héten szerdán derült ki, hogy a kormány egy titkos határozattal Budapestről Debrecenbe költözteti a Természettudományi Múzeumot. A határozat szerint a múzeumnak év végéig kell kiköltöznie a józsefvárosi Ludovika épületéből egy ideiglenes helyre. Ezután tíz évük lesz arra, hogy Debrecenbe költözzenek, addig fel kell húzni az új épületet is. Az Index információi szerint már megvan a leendő múzeumnak majd otthont adó telek, de azt először meg kell vásárolnia az államnak Debrecentől. Jelenleg semmilyen épület nem áll rendelkezésre a leendő helyen, tehát a végleges költözés előtt még fel is kell építeni az új múzeumot.

A múzeum helyéről már 2018 óta zajlik a vita: Először a több budapesti épületben működő múzeum Növénytára került nehéz helyzetbe a Tündérpalota néven ismert népligeti épület felújítása kapcsán. Most a Ludovika épületegyüttesében található részlegekkel és a kiállításokkal együtt az egész múzeum vidékre telepítésének szándéka veszélyezteti a gyűjteményeket és a tudományos tevékenységet.

Az Magyar Tudományos Akadémia az elmúlt két évben közgyűlési határozatban, tudományos osztályainak állásfoglalásaiban, és Kásler Miklós emberi erőforrásminiszternek írt levélben egyaránt érvelt a Természettudományi Múzeum Budapestről való elköltöztetése ellen. Kásler áprilisban válaszolt is, és akkor azt írta, hogy még nem döntöttek az MTM költözéséről, és hogy az arról szóló egyeztetésekbe bevonják majd a múzeumot is.

Korábban a józsefvárosi önkormányzat is és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozását fejezte ki az MTM elköltöztetése miatt.