Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Náci propagandaplakáttal népszerűsíti a baranyai KDNP az Alaptörvényt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Szabad Pécs szúrta ki, hogy kedd reggel egy náci propagandaplakát megosztásával népszerűsíti a pécs-baranyai KDNP az Alaptörvény L. cikkelyét, amely a házasság intézményének védelmét és annak férfi-nő kapcsolataként való meghatározását szentesíti.

„Az eredeti képet – amiről eltávolították az SS jelzést – az interneten fellelhető legtöbb forrás Harald Damsleth-nek tulajdonítja. A német származású, de norvég illusztrátor leginkább a náci propagandaplakátjairól ismert és norvég, angol és magyar nyelvű wikipédia oldala is van” – írja a Szabad Pécs.

A független portál azt is hozzáteszi, a képet leggyakrabban szélsőjobboldali és alt-right fórumokon, webshopokban és közösségi médiás oldalakon lehet fellelni.

A KDNP megosztása…

…ez pedig az eredeti

A plakátot nem maga a baranyai KDNP tette közzé, hanem egy magánszemély Facebook-oldaláról osztotta tovább.

„Elképzelhető hogy az oldal kezelői nem tudták beazonosítani a kép forrását, stílusjegyeit, de mégis megdöbbentő az eset, főleg annak tükrében, hogy mindössze egy nappal korábban még a holokauszt emléknappal kapcsolatban posztolt a helyi KDNP” – teszi hozzá a Szabad Pécs.

Nem ez az első alkalom, amikor a kormánypártok kommunikációja – akarva-akaratlanul – a második világháború szélsőjobboldalának paneleire játszik rá. A 2017-es Soros-plakátok több európai politikusokban is a nácik antiszemita propagandaplakátjait idézte fel, miközben az Orbán Viktor 2018-as évérékelőjében elhangzó „munka, haza, család” hármas jelmondata a nácikkal kollaboráló francia Pétain-rezsim jelmondatának ismétlése.