Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lényegi fordulatot is hozhat a volt tanácsadó könyve Trump vádeljárásának ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Javában folynak az úgynevezett alkotmányos vádeljárás (impeachment) meghallgatásai a Szenátusban, ahol az amerikai Képviselőház által végül becikkelyezett, Donald Trump elnök elleni vádpontok bemutatását az elnöki jogi védelem tanúinak meghallgatása követte.

Az eljárás elsősorban azt vizsgálja, visszaélt-e súlyosan hatalmával az elnök, amikor még 2019 elején és közepén a vád szerint minden eszközzel arra próbálta rábírni Ukrajna elnökét Vologyimir Zelenszkijt, és az állam felsővezetését, hogy emeljen vádat Joe Biden elnök fia, Hunter Biden ellen, annak feltételezett ukrajnai korrupciós ügyeiben, különben nem lesz semmi az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött fegyverekből.

Noha az elnök Rudy Giuliani volt new york-i polgármester által koordinált ügyvédi csoportja eddig arra építette a védelmet, hogy az immár nyilvánosságra került telefonbeszélgetések, és a Képviselőház által meghallgatott tanúk vallomása alapján összeállított vádpontok félrevezetőek, és a fegyverszállítmányok körüli intézkedéseket semmiféle módon nem lehet közvetlenül kötni azokhoz a megbeszélésekhez, amelyeket Trump és Zelenszkij, valamint a kijevi amerikai nagykövet folytattak.

Mindezzel ment élesen szembe az John Bolton volt fehér házi tanácsadótól származó könyvrészlet, amelyet tegnap a New York Times hozott nyilvánosságra, és amelyben Bolton kategorikusan megerősíti, hogy kifejezetten a vádemeléshez kötötte többször is Trump azt, megérkezik-e az Oroszországgal, még mindig konfliktusban álló Ukrajnába az inkriminált fegyverszállítmány.

Noha Trump Twitteren már több bejegyzésben is tagadta Bolton állításait, a tavaly szeptemberben a Fehér Házból távozó nemzetbiztonsági tanácsadó részletesen visszaidézte a teljes Trump-Ukrajna ügy minden, általa rögzített részletét. Az már korábban is világos volt, hogy Bolton ellenzi az ilyen machinációkat, és az Egyesült Államok terjeszkedését és közel-keleti, valamint kelet-európai befolyásnövelését már Ronald Reagan óta támogató republikánus politikai tanácsadót mélyen felháborította, hogy „drogüzletként” alkudozik az elnök egy, a katonai szövetségesek felé történő fegyverszállítmánnyal.

John Bolton volt nemzetbiztonsági, elnöki tanácsadó / Fotó: Gage Skidmore, Flickr

Sőt, Bolton azt állítja, Trump elnök közvetlenül neki is kinyilvánította, be akarja fagyasztani a szállítmányokat, ha nem indul eljárás Kijevben Hunter Biden ellen.

Részletes jegyzetei alapján készült könyve azonban pontosan feltárja, hogy a Szentáusban a vádeljárás ügyvivőjévé vált Adam Schiff demokrata képviselőnek, a vádeljárás levezénylőjének és társainak igaza lenne a legtöbb vádpontban. Ráadásul most, a könyvéből a Trump felé mindig nagyon kritikus Timesnak kiszivárgott részletekről Bolton azt is közölte, készségesen tanúskodik is minderről a Szenátus előtt.

Bizonytalanság a Republikánus Pártban

A Bolton által ismertetett új információk hatására az eddig a Szenátus előtt az ügyet még a tanúk meghallgatása előtt megállítani szándékozó republikánus honatyák között is kifejezett bizonytalanság támadt. A Trumppal szemben kritikus, „mérsékelt” törvényhozók még azt is felvetették a szenátusi többséget vezető Mitch McConnell kentucky-i szenátornak, hogy nem hajlandóak leszavazni ebben a formában az alkotmányos vádeljárást.

Közéjük tartozik az egykori, 2012-es elnökjelölt, Mitt Romney (Utah) is. Ő, és még néhány, a jelenlegi Szenátusban mérsékelten Trump-pártinak nevezhető republikánus (Pat Toomey – Pennsylvania, Susan Collins – Maine, Rob Portman – Ohio és Jerry Moran – Kansas) egy hétfői munkaebéden azok voltak, akik akik inkább Romney véleménye felé hajlottak, mely szerint mindenképpen meghallgatnák John Bolton tanúvallomását, mielőtt döntést hoznának az eljárás további folytatásáról.

Trump maga azzal érvelt Bolton vádjai ellen, hogy azokból semmi sem igaz, és az egyetlen oka annak, hogy most ezekkel előhozakodik, az az, hogy „el akarja adni a könyvét.”

Ezzel élesen ellenkezik, hogy washingtoni körökben viszont pontosan ismert, hogy az élesen háborúpárti Bolton híres, avagy hírhedt rendkívül részletes és pontos feljegyzéseiről, ezért nem szokott könnyelműen vádakat, vagy állításokat megfogalmazni ellenfeleivel szemben.

További fejfájást okozhat az elnöknek, és közvetlen környezetének az is, hogy ugyancsak tegnap Lev Parnas, ukrán ügyekben érdekelt amerikai üzletember ügyvédje végül előjött azzal a videóval, ahol Trump, miután hosszasan szidalmazzák neki Marie Yovanovich kijevi amerikai nagykövetet, nyíltan ígéretet tesz arra, hogy majd kirúgatja.

Parnas és más társai a mobiltelefonos videón arról próbálják győzködni az elnököt, hogy az európai országok „Putyint támogatják”, és „megpróbáják átverni” Trumpot, ezért sem Németország, sem az USA többi szövetségese nem megbízható.

A most közzétett bizonyítékot Parnas, akit az alkotmányos vádeljárásban tanúként hallgattak ki, már régóta ígérte, de Trump korábban azt állította, nem is ismeri Parnast, és sohasem találkozott vele.

A mostani felvétel még tovább nehezítheti Trump helyzetét, hiszen ő korábban Yovanovitch nagykövetet a képviselőházi tanúskodása alatt is támadta Twitteren, ezzel pedig az a ritka helyzet állt elő, hogy egy elnök nyíltan fenyegetőzött egy volt állami, diplomáciai alkalmazott megbüntetésével és elhallgattatásával.

A vádeljárás egyébként a mai napon a demokrata szenátorok elnöki védelmet ellátó csoport felé megfogalmazott előzetes kérdéseivel, és az azokra adott válaszokkal folytatódik. Elvileg az ezekre adott válaszokat az eljárás 5-5 percre korlátozta, az időkeretet azonban húsz éve már Bill Clinton jogi képviselői sem tartották be, és az sem valószínű, hogy Giuliani máshogyan állna hozzá a kérdéshez.