Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felújítására fordítja a lakhatatlanná vált lakások elárverezéséből befolyó összeget a Józsefváros

Ez a cikk több mint 4 éves.

Facebook posztban, választási programját ismét közzétéve reagált a józsefvárosi Fidesz vádjaira Pikó András. Ahogy pénteken a Mércén is megírtuk, a kormánypárt józsefvárosi szervezete romos lakások elárverezését kérte számon az októberben megválasztott ellenzéki vezetésen.

Az önkormányzat Facebook oldalán is közzétett közleményében a kormánypárti helyi szervezete arról ír, hogy a kerület Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságának január 23-i döntése nyomán az önkormányzati képviselők első körben 8 lakást értékesítenek, de az idei évben összesen pedig mintegy 60 lakástól válnának meg. A kiírásban megvádolják továbbá az ellenzéki vezetést és Pikó Andrást azzal, hogy rászoruló családoknak való átadás helyett eladja a kerületi tulajdonban álló lakásvagyont.

Akkor megírtuk, hogy az önkormányzat az új irányelvek beterjesztéséig érvényben lévő, még Sára Botondék idejében hozott vagyongazdálkodási irányelvek értelmében jár el és értékesíti azt a 8 félkomfortos vagy komfort nélküli lakást, ami része annak a maximum 60 bérlakásnak, amit az év során 10 árverésen értékesíthet az önkormányzat.

Az önkormányzat akkor az említett lakásokról készült képekkel reagált a Fideszes képviselők közleményére, szerintük a helyiségek lakhatásra a jelenlegi formában alkalmatlanok, így nem is nagyon lehet velük más tenni, mint az elidegenítés, amelyből legalább bevétel is származna.

Pikó András ma reggel szintén a Facebook oldalán reagált a vádakra. Választási programját közzétéve, három pontban cáfolta meg ezeket.

  • A Józsefvárosban az elmúlt tíz évben nem készült a felelős lakáspolitikához elengedhetetlen műszaki és jogi felmérés. Ez a munka egy évig fog tartani és 80 millió forintba kerül, „, annyiba, mint amennyit egyetlen Fideszes pártpolitikus ügyvéd zsebelt be politikai alapon az önkormányzatban ülő párttársaitól az elmúlt öt évben”.
  • Erre azért is van szükség mert a józsefvárosi vagyonkezelő oldalán a kampány alatt és azt követően is folyamatosan eltérő számokat közöltek arról, hány üresen álló lakása van az önkormányzatnak, volt, hogy 1100 volt ez a szám, volt, hogy 860. A lakhatatlanná tett lakások fel nem újítható lakások megtartása nem célszerű, mert azokat a közösség pénzén az önkormányzat nem tudja bérbeadható állapotba hozni. Ráadásul ezek után az üresen álló lakások után évente többszázmilliós közös költséget is fizet a kerület, a lakások eladásával megspórolt összeget a többi bérlakás rendbetételére fordítja majd.
  • A Fidesz józsefvárosi hatalomra kerülése óta egyetlen bérlakást sem épített, a meglévő lakásállományt „hagyta lerohadni, a legjobbjait a saját klientúrájának utaltatta ki”. A mostani önkormányzat szeretné az arra alkalmas lakásokat felújítani azokat megfelelő állapotban kiadni.

Címlapkép: Pikó András, Facebook