Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olasz vörös tartomány állta Salvini ostromát az exit pollok szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az észak-olaszországi Emilia-Romagnában és Ausztriában, Burgenlandban is tartományi választásokat tartottak vasárnap. Az olasz választást nagyon szoros küzdelem után az exit pollok szerint a balközép jelölt, Stefano Bonaccini nyerte, míg az osztrák Burgenlandban nagy arányú szintén balközép győzelem született.

A vörös tartomány megingása

Emilia-Romagna hagyományosan „vörös tartománynak” számít Olaszországban, mivel 1970 óta mindig baloldali párt (az Olasz Kommunista Párt vagy utódai közül valamelyik) nyerte a helyi választást, nem egyszer több mint 20 százalékkal.

A munkanélküliségi ráta alig 5 százalék, a helyi gazdaság stabilan az országos átlag felett teljesít, összességében Európa legerősebb régiói között találjuk az észak-olasz térséget.

A Bologna, Párma és Modena városát is magába foglaló tartományban ezért is számított meglepetésnek a decemberi felmérés, ami szerint elég szoros küzdelemre kellett számítani a választásokon a Salvini-féle jobbközép szövetség jelöltje, Lucia Borgonzoni, és a balközép jelölt Stefano Bonaccini között, ez alapján utóbbi mindössze másfél százalékkal járt riválisa előtt.

Egy tradicionálisan vörös régió bevétele pedig egyértelműen Matteo Salvini Liga-vezér országos pozícióit erősíthette volna tovább, miközben pártja már így is magasan a legerősebb, és bár jelenleg ellenzékben van, a mostani olasz kormánykoalíció nem különösebben stabil.

A késhegyig menő küzdelem tétjét jól mutatja a tény, hogy az előző tartományi választásokhoz képest (2014; 30.9%) idén közel megduplázódott részvételi arány Emilia-Romagnában (2020; 58.8%).

Szardíniák Salvini ellen

nyári kudarc után, mikor Salvini elvesztette belügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi pozícióját, a Ligának is kiemelten fontos lenne egy ilyen jelentős szimbolikus győzelem, hogy nekik sikerül – ahogy Salvini fogalmazott – „felszabadítani Emilia-Romagnát a baloldali elnyomás alól”.

Novemberben Salvini meg is kezdte a kampány-roadshow-ját, kijelentve, hogy meg fogja tölteni a városok tereit a támogatóival. Ezzel szemben indított el egy kezdeményezést 4 bolognai fiatal, Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni és Andrea Garreffa, akik meg akarták mutatni, hogy legalább annyian utasítják el a szélsőjobboldali populizmust, ahányan Salvinit támogatják.

Pár héttel később Bolognában, ahol Salvini megkezdte kampány-szelfimaratonját elég egyértelmű volt a matek. A Liga egy 5700 férőhelyes stadionba szervezte kampányrendezvényét, így az ellendemonstráció szervezői 6000 embert szerettek volna összecsődíteni. Végül körülbelül 12-15 ezer ember gyűlt össze, akik a szervezők szerint úgy zsúfolódtak össze a Piazza Maggiorén az esőben, mint a szardíniák. Innentől meg is volt az új civil mozgalom szimbóluma.

Szélsőjobbos zuhanás Ausztriában

Az ausztriai Burgenland tartományi választásán nagy meglepetésre komoly győzelmet aratott az országosan gyengélkedő szociáldemokrata SPÖ. Hans Peter Doskozil tartományi miniszterelnök vezetésével.


A választásokon abszolút többséget szerző SPÖ (49,9%) így vélhetően komoly vereséget mért a jobboldali ÖVP-re, amely 30,6 %-ot szerzett. A szélsőjobboldali FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) közel 5 és fél százalékot esett a legutóbbi választások óta, 9,5%-os szavazataránnyal.