Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Perel a Helsinki Bizottság, szerintük az MTI jó hírnevet sértett Csuka Tamás csótányozós nyilatkozatának közlésével

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 17:12:

Felkerült az internetre egy felvétel Csuka beszédéről, ezek alapján nem azt mondja, hogy a Helsinki csempészett volna be csótányokat, hanem a fogvatartottakról állítja, hogy a Helsinki érkezését csótányokkal várták, amelyet egymásnak adogattak.

Az MTI eredeti közleménye a következőképpen hangzott:

„Felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.”

Csuka Tamás ezzel szemben ezt mondta:

„Felháborodik a lelkem, mert ’90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek.”

A teljes részlet itt meghallgatható:

Korábban írtuk: beperli a Helsinki Bizottság az MTI-t, miután a hírügynökség tegnap lehozta Csuka Tamás nyilatkozatát, amelyben a református lelkész Kismaroson arról beszélt: a jogvédő szervezet gyufásdobozban csótányokat „csempészett a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”. Csuka a mai napon tagadta, hogy ez az állítás ebben a formában elhangzott volna.

Mai fejlemény. Csuka Tamás határozottan tagadja, hogy arról beszélt volna, miszerint mi vittünk csótányokat a váci börtönbe. Pedig az MTI, a nemzeti hírügynökség tegnapi tudósítása ezt állítja. Itt valaki hazudik. Hogy kiderülhessen a teljes igazság, ki hazudik, ki sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mi az MTI-t fogjuk beperelni. Most ennyit nem „távirati stílusban”.

-írja a szervezet Facebook oldalán.

Csuka Tamás tegnap Kismaroson, a málenkij robot áldozatainak megemlékezésén az MTI szerint arról beszélt, hogy a „civilek lejárató tevékenységeit” maga is megtapasztalta. A közlemény alapján azt mondta: a szervezet azért csempészett csotányokat gyufásdobozban a cellákba, hogy bebizonyíthassa, a rabok embertelen körülményeknek vannak kitéve.

Az Index ezután megkereste a lelkészt, aki azt nyilatkozta: az MTI-n megjelent tudósításban teljesen kiforgatták a szavait. Ezzel szemben inkább arról volt szó, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor megtudták, hogy a Helsinki ellenőrzésre készül.

A kormány egyébként éppen a napokban támadta meg a börtönkártalanítás intézményét: a kifizetéseket azért függesztették fel, mert Orbán Viktor szerint „eszes jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. És ezen jó üzletet lehet csinálni”. A kártérítést eddig azok igényelhették, akik méltatlan körülmények között kénytelenek büntetésüket letölteni, esetleg kínzásnak vetik őket alá.

Címlapkép: kép: Pixabay