Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24.hu: a kormány döbbenetes mennyiségben gyártat közvélemény-kutatásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Olyan dokumentumok kerültek a 24.hu birtokába, amelyekből kiderült, a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszerelnöki Kabinetiroda közel 400 közvélemény-kutatást rendelt meg két és fél év alatt.

Ahogy arra a lap rámutat, ezzel bebizonyosodott, hogy az iroda a 2015 novembere és a 2018-as választások közötti időszakban 2-3 naponta kérdezgette az embereket, hogy megtudja, mivel érdemes előrukkolni a kormány kommunikációjában.

Az adatokból kirajzolódott, hogy egyfajta havi rutineljárás lett a közvélemény-kutatás. Minden hónapban 8 telefonos lekérdezést csináltattak 500 fővel, és további 3-6 kutatást 1000 fővel. A 2015-ös menekültválság utáni két hónapban viszont jóval többet, összesen 55 felmérést rendeltek meg.

A dokumentumokat azután kapta meg a Fővárosi Törvényszék, hogy a DK-s Arató Gergely a Czeglédy Ügyvédi Irodával közösen egy éve beperelte a minisztériumot, miután George Birnbaum amerikai politikai tanácsadó bevallotta, Arthur Finkensteinnel közösen ők alkották meg a máig használt Soros György ellenségképét a Fidesznek, és előtte telefonos közvélemény-kutatással derítették ki, a liberális milliárdos megfelelő alany lehet-e a gyűlöletkampányhoz.

A 24.hu azt írja, Arthur Finkenstein már az 1970-es években befolyásos háttérembernek számított az amerikai Republikánus Pártban, Richard Nixonnak is ő tanácsolta azt, hogy olyan témákat hozzon fel a kampányában, amelyektől félnek az emberek, és amelyeket rá lehet kenni a baloldalra. Tanácsadóként már a Gyurcsány-kormány idején segítették a Fideszt Birnbaummal, Finkenstein pedig Habony Árpáddal közös céget is alapított. Birnbaum szerint hivatalosan a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány kötött velük szerződést.

Arató egyébként csak a Stop Soros!-kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat szerette volna kikérni, ám végül azt a választ kapta, hogy 2015 novembere és 2018 májusa között a kabinetiroda vállalkozási keretszerződései terhére több száz közvélemény-kutatás, gyorsjelentés és kormányzati kommunikációs stratégiát megalapozó összefoglaló keletkezett, így a nyilvántartási rendszer nem teszi lehetővé, hogy a több ezer oldalnyi anyagban visszakeressék, tartalmazott-e valamelyik Sorosra vonatkozó kérdést.

A 24.hu szerint a fő tanulság az, hogy Rogánék már nem állítják, hogy nem létezhetnek Sorossal foglalkozó kutatások. Helyette azt mondják, az elmúlt években akkora tömegben zúdult rájuk felmérés, hogy már maguk sem tudják megtalálni, amit a DK kér tőlük.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egyébként tavaly még tagadta, külön kutatásokat végeztek volna Sorossal kapcsolatban, a perben pedig sokáig az iroda is ehhez tartotta magát, viszont most jobb híján változtattak álláspontjukon, és nyilvánosságra hozták ezeket az információkat.

A konkrét kutatások mellett egyébként megtagadták a költségadatok kiadását is, mondván, ha nem tudják, melyik kutatás foglalkozott Sorossal, akkor azt sem tudhatják megmondani, mennyi pénzt fordítottak a felmérések elvégzésére.

(24.hu)