Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint tízezren tüntettek Varsóban a bírákat elnémító törvény ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton bírák tüntettek Lengyelországban egy olyan törvény ellen, melynek értelmében büntetéseket szabhatnának ki a kritikus bírákra, és ezzel újabb feszültségeket szítana az Európai Unió és a lengyel kormánypárt, a Fidesszel szövetséges Jog és Igazságosság (PiS) között – írja a Bloomberg.

A bírói palástokba öltözött bírák némán vonultak a legfelsőbb bíróság épülete elől az alsóházhoz, ahol az Unió felhívásai ellenére múlt hónapban elfogadták a törvényt. A szabályozás értelmében büntethetik azon bírákat, akik szorosabban meg nem határozott politikai tevékenységet folytatnak, vagy ellenségesen viselkednek a hatóságokkal szemben.

Kritikusai – többek között a lengyel legfelsőbb bíróság – szerint a törvényt arra szánták alkotói, hogy elnémítsák a bírákat, és véleményük szerint az EU-ból kivezető pályára állítja az országot.

A tüntetőkhöz csatlakoztak ügyvédek, ügyészek és bírák más európai országokból, valamint rengeteg, az intézkedéssel egyet nem értő lengyel polgár vett részt a tüntetésen. A varsói önkormányzat számításai szerint nagyjából 15.000 ember vehetett részt a megmozduláson.

„azért jöttünk ide, hogy támogassuk a lengyel bírákat, de nem vagyunk politikusok. A jogállam, nem a politika miatt vagyunk itt”

– mondta John MacMenamin, az ír legfelsőbb bíróság tagja az Euronews riportereinek.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter a törvényt védő kiállásában arra hivatkozott, hogy ezzel szüntetnék meg az „anarchiát” a bírói karon belül, amit az okozott, hogy az Európai Bíróság és a lengyel legfelsőbb bíróság kételyeit fejezte ki az igazságügyi rendszer átalakításával kapcsolatban. A kormány szerint jogukban áll megtenni a kritizált lépéseket, és ehhez az EU-nak semmi köze.

Dunja Mijatovic, az EU emberi jogi bizottsági tagjának pénteken nyilvánosságra hozott levele szerint Mijatovic felszólította a szenátust, hogy dobja vissza a törvényt, és kifejezte véleményét, miszerint a szabályozás célja, hogy elhallgattassa a kormánnyal szemben kritikus bírákat és ügyészeket.

Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Tanács korábbi elnöke is reagált az eseményekre.

 

 „Lengyelországból és egész Európából menetelnek bírák Varsóban a jelszó alatt: »jogot a függetlenséghez. Jogot Európához.« Varsói polgárok ezrei csatlakoztak tüntetésükhöz. Jogállam nélkül nincs Európa”

– írta Twitterére a konzervatív politikus.

A lengyel kormánypárt elvileg a korrupció elleni harc jegyében kezdett bele az igazságügyi rendszer átalakításába, azonban kritikusai szerint a módosításokkal a jogállam felszámolására, valamint a kritikus hangok elnémítására törekszik. Az ország ellen Európai Uniós eljárás is indult az ügyben, mely akár Lengyelország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat.

via Bloomberg / Euronews
Címlapkép: Piotr Fiertek