Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit terrorelhárítás hitleristákkal és iszlamista terrorszervezetekkel tette egy listára a klímaaktivistákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A délkelet -angliai rendőrség terrorelhárítási részlege  „Védjük meg a fiatalokat és a felnőtteket az ideológiai szélsőségességtől” címmel bocsátott ki ősszel egy tájékoztató kiadványt, amelyben 12 oldalon keresztül sorolják a veszélyes szervezeteket.

A kiadvány a „Megelőzés” nevű rendőrségi program része, amelynek célja, hogy a szélsőséges cselekedeteket végrehajtókat egyszerűbben lehessen kézre keríteni, többek között a lakosság bevonásával.

A tavaly novemberi dátummal ellátott dokumentum rendőrök, kormányzati hivatalok dolgozói, valamint tanárok számára készítették, hogy könnyebben felismerjék és jelentsék a nemzetbiztonsági kockázatot hordozó szervezetek tagjait.

Ezen szervezetek listáján kapott helyet eredetileg az Extinction Rebellion (XR) nevű erőszakmentes klímavédelmi aktivistákat tömörítő nemzetközi mozgalom is.

A mára több mint 50 országban működő XR-mozgalom a döntéshozókat és a felelősöket polgári engedetlenségi akciókkal igyekszik rábírni arra, hogy vegyék komolyan a klímaváltozást, és azonnal cselekedjenek a bolygó megmentése érdekében.

 

Három alapkövetelésük van:

 

  1. Mondjunk igazat. A kormányzat mondja ki, hogy klíma- és ökológiai vészhelyzet van, és más intézményekkel karöltve tájékoztassa a lakosságot a sürgős változások szükségességéről.
  2. Cselekedjünk, most. A kormány tegyen azonnali lépéseket a biodiverzitás elvesztésének, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának leállítására, úgy, hogy 2025-re elérjük a nettó nulla kibocsátást.
  3. Túl a képviseleten. A kormány hozzon létre állampolgári gyűlést, amely elbírálja a rendelkezésre álló megoldási lehetőségeket a klíma és ökológiai igazságosság kérdéseiben. A gyűlés javaslatai a kormányra nézve legyenek kötelezőek.

A terrorelhárítás tájékoztatója felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy különösen figyeljenek oda azokra, akik „erőteljes, érzelmes hangon beszélnek környezetvédelmi ügyekről, például a klímaváltozásról, az élővilágról, fajok kihalásáról (…)”

A kiadvány emellett komolyan tanácsolja, hogy az „iskolakerülőkre” és „tervezett iskolai kivonulásokban résztvevőkre” is figyeljenek oda. Ezzel alighanem a Fridays for Future mozgalom, vagy hasonló kezdeményezések tagjaira utalhatnak, melyeknek elindítója a svéd Greta Thunberg volt, aki iskolasztrájkkal igyekezett felhívni a figyelmet a klímakatasztrófára.

A tájékoztató kiadványban listázott szervezetek között olyanok lelhetők fel, mint a National Action, ami egy neonáci erőszakszervezet, vagy a militáns dzsihadista hálózatot működtető Al-Muhadzsirun.

Az XR Magyarországon is aktív már hosszú ideje, az elmúlt időszakban is több akciót szerveztek, legutóbb vasárnap a Budai Váralagút tetejére húzták ki a Lázadás Nyilatkozatát, melyben így fogalmaztak:

„Illiberális kormányunk semmibe veszi a demokrácia alapelveit, és közös érdekünket háttérbe helyezi saját rövid távú haszna és magánnyeresége érdekében!

Ha a kormány és a törvény nem biztosítja a megfelelő védelmet, a polgárok jólétét és a nemzet jövőjét, a polgároknak jogukban áll jogorvoslatot keresni, hogy helyreállíthassák a törvényes polgári demokráciát, valamint biztosíthassák a katasztrófa elkerüléséhez és a jövő védelmében szükséges megoldásokat. Ez nem csak jogunk, hanem lázadásunk szent kötelessége is!

(…)

Megtagadjuk, hogy egy haldokló bolygót hagyjunk örökségül a jövő nemzedékek számára azáltal, hogy nem cselekszünk azonnal.

Békésen, de elszánt szeretettel a szívünkben cselekszünk. Az élet nevében.”

Budapest, 2019. szeptember 20.
Résztvevõk a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország „Klímahétnyitó behalás” elnevezésû demonstrációján Budapesten, a Széll Kálmán téren 2019. szeptember 20-án.
MTI/Balogh Zoltán

Emellett az XR Magyarország szinte heti rendszerességgel tartott klímasztrájkot, illetve több figyelemfelkeltő akciót is, amelyben például a húsipar vagy épp a ruhaipar káros környezeti hatásaira hívták fel a figyelmet.

A brit Guardian érdeklődött az illetékes rendőri szerveknél a dokumentumról, akik megígérték, hogy felülvizsgálják a kiadvány megállapításait, majd további kérdések után közölték, hogy visszahívják az egész tájékoztató anyagot, mivel elfogadták, hogy a klímaaktivisták valóban nem „szélsőségesek”.

(The Guardian)