Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Különleges lapszámmal emlékezik meg a Charlie Hebdo a terrortámadás 5. évfordulójáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

2015. január 7-én egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert ölt meg Párizsban, akik közül 9-en a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségének tagjai voltak. Ezen kívül 2 rendőr és az épületben dolgozó takarító is áldozatául esett a támadásnak, a tucatnyi sebesültön kívül. A január 7-e és 9-e között lezajlott merényletsorozat másik központja egy kóser vegyeskereskedés volt, ahol további 4 ember vesztette életét, egy másik helyszínen pedig még egy rendőrt lelőttek.

A tragédiáról a Charlie Hebdo minden évben különleges kiadással emlékezik meg. Idén a lapszám tematikája az „újfajta cenzúra”, vagyis a szólásszabadságot fenyegető „zsarnokian korrekt környezet”, ahogy azt a lap ügyvédje, Richard Malka megfogalmazta.


A weboldalra írt, lapszámot kísérő cikkben azt írják, az újságot kinyitva elcsodálkozhatunk azon, hogy az emberi butaság hogyan próbál cenzúrázni egy színdarabot vagy filmet, miközben a túlzott polkorrektség magát a csapatot is elgondolkodtatta, mit jelent ez a karikatúrák és a szatirikus kiadványok jövőjét nézve.

„A kifejezés ezen formái, melyek a grafikai tehetség, valamint a politikai, történelmi és újságírói kultúra mesterszintjét igénylik, néha túl sok elvárást támasztanak és túl igényesek ahhoz, hogy igazán megértsük őket egy olyan időszakban, amikor egy szelfi érdeklődésre méltó dolognak számít” – áll a cikkben.

„5 éve történt, egy évtizede történt, tegnap történt” – írják továbbá, felsorolva a támadásban meghalt kollégáik neveit (Cabu, Elsa Cayat, Charb, Honoré, Bernard Marris, Mustapha Ourrad, Tignous, Wolinski).

Az évforduló estéjére közönségtalálkozót is szervezett a szerkesztőség, az elmúlt 5 évben ez lesz a második alkalom, hogy a csapat „elhagyja bunkerét” és találkozik az olvasókkal. Akit érdekel, az eseményt élőben fogják közvetíteni a Charlie Hebdo weboldalán.

Habár a merénylet két elkövetőjét 2015. január 9-én megölték, a támadáshoz köthető többi gyanúsított tárgyalása éppen tegnap, január 6-án kezdődött meg Párizsban. Az ügyben 24 szélsőséges iszlamista sorsáról döntenek, ugyanakkor közülük 19-en már meghaltak vagy elhagyták az országot azóta, így a France24 portál szerint inkább csak egy „szellemtárgyalásról” van szó, a legtöbb esetben valószínűleg nem lesz következménye az ítéleteknek.