Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új-Zéland katonákat vezényel Ausztráliába a katasztrofális tűzvész elleni harchoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és az apró Vanuatu szigetállam felajánlották segítségüket az ausztrál kormánynak az országot hónapok óta sújtó, korábban nem látott erősségű bozóttüzek elleni harcban – írja a Guardian.

Az új-zélandi kormány a hadsereg egy részét is Ausztráliába vezényli.

Az országból már korábban érkezett 157 tűzoltó Ausztráliába, akik helyi kollégáikkal október óta együtt dolgoztak a lángok megfékezésén, azonban Új-Zéland védelmi minisztere, Ron Mark szerint sürgősen további segítségre volt szükség, miután nem csillapodnak a lángok, és továbbra is emberek és lakások ezreit fenyegeti a tűz.

Az Új-Zélandi Királyi Légierő három, többféle feladatra – pl. szállításra – alkalmas helikoptert és legénységüket, két szakasz harctéri utászt, valamint egyéb szolgálatokat ellátó egységekkel segíti az Ausztrál Honvédség munkáját, és előreláthatólag legalább január végéig az országban fognak állomásozni.

Jacinda Ardern miniszterelnök a Facebookon azt írta,

„nem ez az egyetlen dolog, amivel segíteni tudunk, és készenlétben vagyunk, és gyakran beszélünk szomszédainkkal.”

A miniszterelnök emellett kitért arra, hogy további tűzoltókat is vezényelnek Ausztráliába, valamint hogy minden lehetséges támogatást meg fog adni Scott Morrison kormányának, ahogy az fordítva is megtörtént 2019 során.

James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke szintén támogatásáról biztosította Morrisont, mondván 1000 katona és tűzoltó áll készenlétben arra az esetre, ha ausztrál kollégája jelezné, hogy segítségre van szüksége.

„Ausztrália Pápua Új-Guinea legközelebbi barátja, és nehéz időkben mindig elsőként segíti Pápua Új-Guineát, így most mi ajánljuk szívünket és kezünket nektek, eme tűz-perzselte tragédiák idején”

– írta Marape közleményében.

Vanuatu kormánya pedig húszmillió vanus, vagyis negyedmillió ausztrál dolláros segélyt szavazott meg Ausztráliának a tüzek elleni küzdelem céljára.

„Csendes-óceáni szomszédként és barátként figyeltük, ahogy Ausztrália pusztul ezekben a szörnyű bozóttüzekben. Bármilyen segítséget felajánlunk, melyre képesek vagyunk a szükség ezen idejében, ahogy Ausztrália mindig megtette, mikor nekünk volt rá szükségünk”

– nyilatkozta Jotham Napat miniszterelnök-helyettes.

Fidzsi miniszterelnöke, Frank Bainimarama pedig azt írta Twitterén,

„írtam Scott Morrisonnak, hogy felajánljam Fidzsi segítségét, bármiben, amiben képesek vagyunk, hogy szembeszálljunk ezzel a válsággal.”

Utóbbi két diplomáciai gesztus voltaképpen fricskának is beillik, tekintve, hogy a fidzsi miniszterelnök rendszeresen kritizálja Ausztráliát, valamint Scott Morrisont, mivel utóbbi továbbra is „felelőtlenül és önzőn” cselekszik, mikor nem korlátozza a szénkitermelést, miközben Fidzsit a klímaváltozás miatt lassan elnyeli a tenger, ahogy Vanuatut is nehéz helyzetbe hozza a vízszintemelkedés, valamint az egyre extrémebb csendes-óceáni viharok.

Ausztráliában immár több, mint ötmillió hektár égett le a szeptember óta tartó, rekordszáraz és rekordintenzív bozóttűzszezonban, több tucatnyian vesztették életüket és ezrek váltak földönfutóvá, miközben egyáltalán nem látni még, hol a szezon vége.

Mindemellett Morrison miniszterelnök nem hajlandó elismerni, hogy a klímaváltozást az ember okozza, ami valószínűleg az ország exportjának a gerincét adó szénlobbi érdeme.