Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferencvárosban leszámoltak a parkolási maffiával, hivatalosan is az önkormányzat üzemelteti az automatákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ferencvárosban hivatalosan is önkormányzati kézbe került a parkolás, derül ki Baranyi Krisztina polgármester videójából, amelyet tegnap töltött fel Facebook oldalára.

Baranyi a felvételen arról beszél: már 2010-ben kiderült, hogy a fővárosi parkolási rendszerből nagyot lehet szakítani,

„és ezt nagyon szerette mindkét politikai oldal és nagyon szerették azok a magánvállalkozók, akiknek a zsebébe vándorolt a haszon egy jó része.”

Ferencvárosban is egy olyan cég volt felelős a parkolásért, amelynek tulajdonosa jelenleg a Centrum-perben hatodrendű vádlott, másfél milliárdos károkozással vádolják. (A kerület parkolási maffiájáról részeletesen beszámoló, tavaszi cikkünk itt olvasható, de a 444 is készített erről dokumentumfilmet.)

A IX. kerületben hivatalosan a tegnapi naptól, azaz január másodikától került önkormányzati kézbe a parkolás üzemeltetése – és mint ahogyan a polgármester is beszámol róla, számításaik szerint négyszáz-hatszáz millió forinttal több marad így a kerületnél, amit ténylegesen közcélokra költhetnek.

Bár az előző cég szerződése december 31-én lejárt, az önkormányzat pedig felszólította őket arra, hogy távolítsák el az automatáikat, ez azóta sem történt meg. A József Attila lakótelepen és a Vágóhíd utcában ezért nem tudják beindítani a parkolás-üzemeltetést, ugyanis a tulajdonos még nem mozdította el a gépeket.

„Ezért felelni fognak – minden kárt, minden fillért, amitől elesik a kerület az ő magatartásuk miatt, meg fognak fizetni. „

-tette hozzá.

A cégnek január tizedikéig mindenképpen el kell távolítania az automatáit, azután pedig az önkormányzati tulajdonú, új, piros színű gépenél lehet majd fizetni. A hónap közepétől pedig kiterjesztik a parkolást az egész lakótelepre, így nem lehet majd P+R parkolásra használni a területeket.

„Ezentúl ezeket a forintokat a saját hasznunkra dobáljuk be a parkolóautómatákba.”