Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson új fejezetet ígér az Egyesült Királyság számára a brexit után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Boris Johnson brit miniszterelnök hajnalban tette közzé újévi üzenetét, melyben bejelentette, hogy januárban új fejezet kezdődhet az Egyesült Királyság történelmében.

Boris Johnson idei napirendjének első helyén szerepel a brexit végrehajtása.

„Ennek már meg kellett volna történnie, de megakadályozott bennünket a parlament, amely elszánta magát minden trükk bevetésére annak érdekében, hogy meghiúsítsa kilépésünket az EU-ból”

– utalt üzenetében Johnson az előző parlament tagjaira, akik törvénybe iktatták, hogy a miniszterelnök kérelmezze a brexit januárra tolását az Európai Uniónál. Az decemberben felálló új parlament már a legelső ülésnapján elfogadta Boris Johnson brexittervezetét.

Több december eleji kampányszlogen megemlítésével együtt a „konyhakész” (oven-ready) brexittervére is kitért a mirelit húsospiték, lasagnák és fagyasztott hasábburgonya között élő átlagpolgár kedvéért a szilvesztert egy karib-tengeri magánszigeten ünneplő miniszterelnök:

„a konyhakész brexittervnek, amiről annyit beszéltem a választási kampány alatt, már leszedtük a műanyag csomagolását és beraktuk a mikróba”.

A decemberi választásokon győzelmet arató brit Konzervatív Párt elnöke leszögezte, hogy a 2019-es évvel a megosztottságnak, gyűlölködésnek és az általános bizonytalanságnak is vége, új fejezet kezdődik az ország számára. Johnson üzenetében közzétette, hogy „barátokként és egyenlő felekként” kíván a maradáspártiakkal dolgozni a jövőben, és az „emberek kormányát” kívánja vezetni.

„Tisztában vagyok azzal, hogy több millió ember nem rám szavazott és csalódott az eredményt illetően. Ha te is egy vagy ezek közül, biztosítani akarlak, hogy mindenki számára miniszterelnök leszek, nem csak azoknak, akik rám szavaztak. Tudom, hogy nem szereted az országot kevésbé amiatt, hogy egy másik pártra szavaztál vagy az Unióban akartál maradni.”

– írta Johnson.

A brit miniszterelnök egy némileg erőltetett metaforával élve beszélt arról, milyen jövőt lát országa számára:

„Az a jellegzetes hang, amit hallhattatok éjfélkor, ahogyan a Big Ben harangjai elhalkultak, nem a pezsgősdugók pukkanása vagy a szomszédaitok kertje felől jövő tűzijátékok robbanásának hangja volt. Ez a startpisztoly eldördülése volt egy fantasztikus év és figyelemre méltó évtized kezdetén a mi Egyesült Királyságunk számára.”

(MTI, Guardian)

Címlapkép: Boris Johnson / Facebook