Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszűnt az Abcúg

Ez a cikk több mint 4 éves.

December 31-én jelent meg az utolsó cikk a főleg szociális ügyekkel foglalkozó portálon, az Abcúgon.

„Öt éve alapította Richard Field üzletember az Abcúgot, hogy mentőövet dobjon azoknak az újságíróknak, akik távozni kényszerültek a kormányközelivé váló Origótól, és lehetőséget adjon nekik, hogy őszintén, korlátozás nélkül írjanak arról, hogy mi történik az országban” – írja a búcsúcikkben Tóth Sára főszerkesztő.

A lapot a Field által tulajdonolt Real Reporting Foundation finanszírozta, és azzal a céllal hozták létre 2014-ben, hogy bemutassák az ország eldugott, szegény részeit, valamint azokat embereket és társadalmi csoportokat, akikről a magyar sajtóban addig túl kevés szó esett.

„Talán az Abcúg is segített abban, hogy mostanra más újságokban is egyre gyakrabban készülnek szocioriportok, egyre több cikk születik hátrányos helyzetű emberekről, csoportokról.  És talán abban is részünk van, hogy felkutattuk azokat a szakértőket, civileket, akikkel értelmesen lehet beszélni Magyarország rettenetes megosztottságáról, szegénységéről, a társadalmi igazságtalanságokról” – áll a cikkben.

Mint írják, az Abcúg ezzel teljesítette az eredeti küldetését, ezért december utolsó napján befejezik a munkát. Az Abcúgot a szerkesztőség egy sikertörténetnek könyveli el, ami rengeteg örömöt adott nekik a lelkileg sokszor megterhelő munkában.

Először augusztusban röppent fel annak a híre, hogy év végén bezárhat az Abcúg, ám akkor még Richard Field azt nyilatkozta, két oldallal is tárgyaltak a portál lehetséges átvételéről, így még volt esély arra, hogy esetleg tovább folytassák.

Richard Field neve 2011-ben vált ismertté itthon, amikor szélsőjobboldali fenyegetés elől kimenekített gyöngyöspatai romákat, de az üzletember egyébként az LMP párttá alakulását is támogatta. Volt egy másik lapja is, az angol nyelvű Budapest Beacon nevű híroldal, de az már 2018. április 13-án, a parlamenti választások után megszűnt.

Az Abcúg búcsúcikkét itt lehet elolvasni, benne minden szerző kedvenc saját írásával.