Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízszer annyi pénzt kaphatnak a Harvey Weinsteint megvádoló nők ügyvédjei, mint maguk az áldozatok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy igencsak megosztó szerződésrészletről számolt be a Guardian, amely szerint az ügyvédek, akik a Harvey Weinsteint szexuális zaklatással megvádoló nőket védik, akár tízszer annyi pénzt is kaphatnak a megállapodás szerint, mint maguk a feltételezett áldozatok.

Korábbi cikkek szerint 47 millió dolláros peren kívüli egyezségről van szó, amelyből 6,2 milliót szánnak a 18 egyéni keresetet benyújtó nőnek és 18,5 milliót a csoportos keresetet benyújtóknak. A maradékból a botrány miatt csődbe ment Weinstein Company tartozásait kívánnák kifizetni, illetve az ügy jogi költségeit. Amennyiben sikerül megegyezni, minden polgári pert lezárnának, ami jelenleg folyamatban van a filmproducer ellen.

Eddig úgy tűnt, hogy a felek 2 év tárgyalás után hamarosan megállapodnak peren kívül, de amióta napvilágot látott az ügyvédek díjazásáról szóló információ, néhány vádló már nem annyira biztos benne, hogy valóban belemegy-e az egyezségbe – írja a Guardian.

A megállapodás ezen verziója szerint Elizabeth Fegan, a csoportos keresetet benyújtó nők vezető ügyvédje például a kifizetés 25%-át kaphatja meg, ha sikerül peren kívül megegyezni. A lapnak nyilatkozó jogászok azt mondták, ez így tízszer akkora összeg is lehet, mint amit a producert megvádoló nők fejenként kapnának.

Különösen abban az esetben lesz ez így, ha időközben még több nő előáll, ugyanis Fegan alá tartozik minden esetleges jövőbeli eset is, amennyiben az a Weinstein ellen benyújtott csoportos keresethez köthető.

John Clune, a közösen perelő nők egyik tanácsadója szerint nem igazságos, ha egy ügyvéd többet kap, mint az ügyfél, szerinte a bírónak nagyon át kell gondolnia, jóváhagyja-e így az egyezséget.

Az Egyesült Államokban a csoportos keresetek esetében ugyanis a bíró határozza meg és fogadja el, hogy a védőügyvédeknek hány százalék jár abból az összegéből, amiben sikerült megállapodniuk a feleknek.

Eddig 4 nő mondta azt, hogy kifogásolni fogja a megállapodás tervezetét. Közülük Zoe Brock modell azt is panaszként rótta fel, hogy magának Harvey Weinsteinnek egy centet sem kell fizetnie az áldozatoknak és azzal beismernie tetteit, ugyanis jelen állás szerint ezt a pénzt a producer cégét képviselő biztosító fizetné ki.

„Az emailekben és az interjúkban nagyon óvatosak voltak, nehogy bárki azt mondja, belekényszerítik őt ebbe a megállapodásba, de én úgy érzem, rám erőltetik… Úgy érzem, nincs választásom” – mondta Brock a Guardiannek.

Dominique Huett színésznő szintén azt nyilatkozta, fontolgatja a tiltakozást, de fél, hogy ha ez a megállapodás most nem megy végbe, az áldozatok már soha semmilyen kompenzációt nem fognak kapni:

„Nagyon felkavaró folyamat volt. Még mindig Weinstein birtokolja a hatalmat és az ő szabályai szerint kell játszanunk.”

Harvey Weinstein szexuális bűncselekményeiről 2017 októberében közölt feltáró cikkeket a New York Times és a New Yorker, azóta 87 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással és nemi erőszakkal. A producer azóta is tagad minden vádat.

A botrány kirobbanása indította el a #MeToo mozgalmat, amely során számos híresség és több millió nő állt elő őket érő, gyakran hatalmi visszaélésből származó szexuális zaklatásokról szóló történetekkel.

(The Guardian)