Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyerekmunkásokat dolgoztat a Ferrero Törökországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több emberi jogi szervezet is megvádolta a csokoládét gyártó Ferrero céget azzal, hogy gyerekeket dolgoztat Törökországban, sokszor nem több mint 11 éveseket – írja a Morning Star nyomán a Mi Időnk.

A brit WeMove Europe és a nemzetközi Gyermekjogi Központ (CCR) interjúkat készített gyerekmunkásokkal a Fekete-tenger régiójában, így derült ki, hogy a cég akár 12 órán át is dolgoztatja őket szerződés, valamint megfelelő biztonsági és egészségügyi felszerelések nélkül.

A gyerekek feltételezhetően mogyorótermesztéssel foglalkoznak a mezőgazdasági központban, reggel 7 órától vagy fél 8-tól egészen este 6-ig. Volt, aki az interjú idején csak másodszorra ment, de beszéltek a szervezetek olyan 12 éves kislánnyal is, aki már 2 éve ott dolgozott.

A helyi farmerek azt nyilatkozták: „ha nem engedjük őket itt dolgozni, a családjaik elmennek, mert más gazda majd ad nekik munkát. De ha engedjük őket dolgozni, bűntudatuk van amiatt, hiszen mégiscsak gyerekek”.

A lap hozzáteszi, a szezonális mezőgazdasági munka miatt a területen sok gyerek elmulasztja az iskolakezdést. A CCR szerint pedig tavaly körülbelül 67 gyerek és kamasz halt meg Törökországban munkavégzés miatt.

Az ügyre a Ferrero is reagált: elismerte a probléma létezését, és hangsúlyozta, a vállalat elszánt annak érdekében, hogy megelőzze és megszüntesse a gyerekmunkát a termelési láncukban. Konkrét intézkedésekről egyelőre – nem meglepő módon – nem számoltak még be.

Nem a karácsonykor egyébként kiemelten népszerű Ferrero az egyetlen cég, ami az ünnepek idején hasonló botrányba keveredett. December 22-én írtuk meg, hogy egy Tescóban olyan képeslapokat találtak, amibe az volt írva:

„Külföldi rabok vagyunk a sanghaji Csingpu börtönben, Kínában. Akaratunk ellenére dolgoztatnak minket. Kérlek, segíts nekünk, és szólj az emberi jogi szervezeteknek.”

Habár a képeslapokat beszállító, sanghaji Csejcsiang Jükuang nyomdaipari konszernről köztudott volt, hogy főleg börtön-kényszermunkát alkalmaz a költségek leszorítása érdekében, a Tesco azt állította, szigorú ellenőrzési rendszert üzemeltet, és rendszeresen felülvizsgálja partnereinél a munkakörülményeket.