Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gumibottal és könnygázzal oszlattak karácsony este a hongkongi rendőrök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több ezer, maszkokat és karácsonyi álarcokat viselő tüntető lepte el 24-én este Hongkong turistanegyedét, ahol plázákat és forgalmas csomópontokat özönlöttek el, hogy a vásárolgató forgatagnak felhívják a figyelmét céljaikra.

A hongkongi rendőrség többeket gumibottal vert meg, illetve könnygázgránátokat lőtt az esernyőket és kisebb tárgyakat hajigáló tüntetőkre. Az események egy pontján az egyik rohamrendőr fegyvert is rántott, bár végül nem lőtt bele a tömegbe.

A demonstrálók olyan feliratokat tartottak a magasba, mint

„Hongkong – napjaink felkelése”

illetve

„Függetlenséget Hongkongnak”

Carrie Lam kormányzó (akinek a lemondásáért tüntetnek többek között) Facebookon közzétett videón kíván „Békés és biztonságos ünnepeket” a hongkongiaknak 24-én.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki mintegy háromnegyed éve, hogy a hongkongi kormány bevezette a kiadatási törvényt, mely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét.

Habár Carrie Lam kormányzó augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, mivel egy ideje már a kormány, és vele a kormányzó távozását követelik.

A tüntetők komoly reményeket fűznek az amerikai demokráciaexporthoz, és jelenleg Trump elnök is hivatkozik a helyzet rendezésének szükségességére. Amennyiben azonban Peking – egyébként nem túl valószínű módon – Washingtonnak kedvező javaslattal áll elő a kereskedelmi konfliktus rendezésére, az Egyesült Államok vélhetően nem fog a szimbolikus lépéseknél többet tenni a város függetlenségének megóvásáért.

A hongkongi helyzetről és a több hónapja tartó tüntetéssorozatról szóló cikkeinket itt találjátok.

(Reuters)
Címlapkép: Twitter / bettwty