Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Petícióval válaszoltak a Kásler által indított vizsgálatra a Szent Margit Kórház dolgozói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Petícióval reagáltak az EMMI által indított vizsgálatra az óbudai Szent Margit Kórház dolgozói, amelyben azt kérik a döntéshozóktól, ne csináljanak politikai csatateret az intézményből – írja a Népszava.

Az aláírásgyűjtés előzménye az, hogy november végén menesztették a kórház főorvosi pozíciójából a 64 éves Imreh Domonkost, aki ugyan elérte a nyugdíjkorhatárt, de az Index szerint elvileg lett volna jogszabályi lehetőség arra, hogy a posztján maradjon.

Ezt követően azért rendelt el vizsgálatot rendelt el két nappal ezelőtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margitban,mert a főorvos menesztése és nyugdíjazása után hét sebészorvos adta be felmondását.

Az Index információi szerint nem az ügyeleti díjak miatt akarnak távozni az orvosok, hanem az új osztályvezető személyét nem akarják elfogadni.

A kórház menedzsmentje az Index kérdésére azt közölte: valóban hét sebész szakorvos nyújtotta be írásban lemondási szándékát, de természetes, hogy egy vezetőváltás kapcsán átmenetileg felerősödik a mobilitás egy ilyen osztályon, ráadásul a sebészek közül azóta többen jelezték, hogy döntésük nem végleges, januárban kívánnak dönteni arról, hol folytatják pályafutásukat.

A kormányzathoz közel álló Magyar Nemzet cikkében  megszólaló, korábban is erősen vitatható nyilatkozatokat tevő Csókay András idegsebész szerint elfogadhatatlan, hogy szerinte politikai okokból kényszernyugdíjazta a kórház vezetése a nemzetközileg is elismert sebészorvost. Úgy fogalmaz, „megindult az ­50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása”, illetve hogy „sok intézményből a balliberális kórházvezetők igyekeznek eltávolítani azokat, akik keresztény és nemzeti gondolkodású orvosok, miközben fennhangon szidják a magyar egészségügyet, amelyet már régóta ők tesznek tönkre”. A cikkben azt sem mulasztják el megemlíteni, hogy Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója korábban a SZDSZ-ben politizált, míg Imreh doktor közismerten jobboldali és keresztény irányultságú.

A kormánylap cikke azt is írja: petíciót tettek közzé a világhálón Álljunk ki a Szent Margit Kórház sebészeiért! címmel az egészségügyi intézményből egyszerre távozó nyolc szakember érdekében a kórház jelenlegi és volt betegei.

Pénteken a miniszter által elrendelt vizsgálat részeként az intézmény dolgozóit és a főigazgatót is meghallgatták a vizsgálók.

A Népszava most arról ír, hogy a Szent Margit kórház dolgozói is petícióval állnak ki, méghozzá Badacsonyi Szabolcs főigazgató mellett. Az ívet néhány óra alatt a kórház állományának negyede írta alá.

A lap szerint a dolgozók a petícióban azt írták:

„Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a számunkra fontos munkahelyünket politikai csatározás színterévé teszik olyan emberek, akik egyéni sérelmeiket vagy politikai érdekeiket előbbre valónak tartják, mint a kórház egységét és működőképességének megőrzését. Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a Szent Margit Kórház egységéért és a közösen elért eredményeink megvédéséért (…) Arra kérjük a politikai pártok helyi és országos képviselőit , valamint az itt élő polgárokat és a kórház valamennyi dolgozóját, ne engedjék, hogy az intézmény politikai hadszíntérré, hatalmi harcok eszközévé váljon.”

(Népszava, Index)