Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ételt osztottak a rászorulóknak a szakszervezetek és az ellenzéki pártok Pécsett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsonyi étel- és ajándékosztást tartott Pécsett  a Kossuth téren a Mellár Tamás országgyűlési képviselő, illetve a város októberben megválasztott polgármestere, Péterfy Attila nevével fémjelzett Mindenki Pécsért egyesület, és a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége (BMSZA). A rendezvény az ellenzéki pártok pécsi szervezetei támogatták.

Az ételosztás előtt rövid beszédeket intéztek a szervezők a több száz megjelent rászorulóhoz és érdeklődőhöz. A beszédek a Mérce élő közvetítéséből visszanézhetők:


Mellár Tamás elmondta: azért rendezték az eseményt, hogy akik nehéz helyzetben vannak, ők is érezzék, hogy a karácsony a szolidaritásról a szeretetről szól. „A magunk módján próbáltunk egy kicsit segíteni önöknek a lehetőségeinkhez képest, hogy jobbá tegyük az ünnepeket” -tette hozzá.

Péterffy Attila, aki első alkalommal vett részt polgármesterként az ételosztáson, kiemelte, hogy az ételosztás ötletgazdái a szakszervezetek voltak. Felidézte: a szakszervezetek és a városvezetés jó pár évig nem találták az összhangot és a párbeszédet. Az hogy most ő áll a megjelentek előtt, azt is jelképezi, hogy a városvezetés, a civil szervezetek és a szakszervezetek között nincs vita arról, hogy segíteni kell az elesetteket. Mint mondta, az új városvezetés számára minden ember ugyanolyan fontos.

Nagy Erzsébet , a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi képviselője, valamint a Nő az Esély Egyesület -amely szervezet közreműködött az ételosztás megvalósításában – képviselője azt is hangsúlyozta, hogy szombati ételosztást az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület is támogatta. Szerinte van még bőven mit tenni Pécsett a szegénység ellen: növelni kell a Támasz Alapítvány férőhelyeit, és újra biztosítani kellene tisztálkodási lehetőségeket a hajléktalan emberek számára. Valamint szükség lenne olyan ellátóhelyekre, amelyekre a szállásokra menni nem akaró otthontalanok is tudnak menni.

Kitért arra is:a hajléktalanság Alaptörvényben rögzített kriminalizálása országos probléma, amely ellen helyben nehéz mit tenni, de az önkormányzatnak benne a helyzetben az mindenképpen feladata, hogy például közterület-felügyelőkön keresztül semmiképpen se vegzálja a hajléktalan embereket.

Az eseményen ott volt Tóth Bertalan MSZP-elnök, de a Párbeszéd tagjai közül is többen is megjelentek, akik külön sajtótájékoztatót is tartottak: ott volt Tordai Bence országgyűlési képviselő, Barabás Richárd, a 11. kerület alpolgármestere, és Hegyesi Beáta elnökségi tag és Ágoston Andrea pécsi önkormányzati képviselő is. Kiemelték, a legelesettebbek, bajba jutottak megsegítése központi kormányzati feladat lenne. Ennek kapcsán ismét elmondták, januárban az Alkotmánybíróság elég viszik az új társadalombiztosítási törvény ügyét, amely a sürgősségi ellátás kivételével készpénzfizetéshez köti majd a  társadalombiztosítást nem fizetők egészségügyi ellátását.

A sajtótájékoztató teljes hosszában alább a Szabad Pécs felvételen tekinthető meg: